BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Filipiak Tadeusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Produkcja i przetwórstwo produktów rolnych w aspekcie bezpieczeństwa żywności
Production and Processing of Agricultural Product in the Aspect of Food Safety
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 72-78, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Przemysł przetwórstwa rolnego, Produkty regionalne, Bezpieczeństwo żywnościowe, Sprzedaż bezpośrednia, Znaki jakości, Jakość produktów rolnych
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Agricultural processing industry, Regional product, Food security, Direct sales, Quality marks, Quality of agricultural products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono prawne możliwości produkcji i przetwórstwa produktów rolnych w gospodarstwach rolnych, obowiązujące zasady rejestrowania i tworzenia produktów regionalnych, a także obowiązujących systemów bezpieczeństwa w produkowaniu żywności. (abstrakt oryginalny)

The paper aims to present the legal aspects of production and processing of agricultural products at a farm. It describes also the being in force legal obligations in producing and registering of regional products as well as characterizes the food safety systems. The paper agues that the expectations of final receivers regarding the quality of agricultural products significantly increased in last years. With regard to food the issues of quality and safety are very comprehensive. Thus the food safety aspects are going to be implemented into several certification systems that could be applied to agricultural farms. The importance will be paid on one hand to safety systems ensuring safety of industrial agricultural production and on other hand on systems guaranteeing high quality of products such organic, traditional or regional. As aa 30.05.2008 in Poland there were registered 521 regional products, inch 3 on the EU level. Moreover there are developer conditions to increase direct sale of local products. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Encyklopedia Wikipedia [www.wilkipedia.pl].
  2. Runowski H. (red.) 2007: Przetwórstwo produktów rolnych i zasady sprzedaży bezpośredniej. Wydawnictwo WODR w Minikowie.
  3. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634).
  4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz.U. z dn. 27 czerwca 2007 r.).
  5. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z dnia 12 stycznia 2007 r.).
  6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. z dnia 12 stycznia 2007 r.).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu