- Autor
- Gędek Stanisław (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
- Tytuł
- Analiza zmian konkurencyjności polskiej wieprzowiny na rynkach krajów Unii Europejskiej
The Analysis of Changes of Polish Pork Competitiveness on the EU Market - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 79-85, tab., bibliogr. 4 poz.
- Słowa kluczowe
- Mięso wieprzowe, Rynek mięsny, Konkurencyjność wyrobów, Parytet siły nabywczej
Pork meat, Meat market, Products competitiveness, Purchasing power parity - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W opracowaniu przedstawiono analizą konkurencyjności polskiej wieprzowiny na rynku UE. W analizie wykorzystano koncepcję parytetu siły nabywczej. Wyniki analizy wskazują, że konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynkach UE pozostawała stabilna do około połowy roku 2006, od tego czasu zaczęła się wyraźnie pogarszać na skutek umacniania się złotego do euro. (abstrakt oryginalny)
The aim of the paper is to analyse competitiveness of Polish pork on the EU market. The analysis used the concept of purchasing power parity. The analysis shows that competitiveness of Polish pork on the EU market remained stable till the middle of the year 2006. It worsen since than due to the appreciation of Polish currency against euro. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
-
- Begg D., Fisher S., Dornbush R. 1993: Makroekonomia. PWE, Warszawa, s. 300 i dalsze.
- Osińska M. 2006: Ekonometria finansowa. PWE, Warszawa.
- Maddala G.S. 2006: Ekonometria. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- Taylor M. P. 1998: An Empirical Examination of Long-run Purchasing Power Parity Using Cointegration Techniques. Applied Economics, vol. 20, s. 1369-1381.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol






