- Autor
- Gołębiewski Jarosław (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Tytuł
- Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa na rynku UE
Competitiveness of Polish Agriculture Products on the EU Market - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 95-100, tab., bibliogr. 8 poz.
- Słowa kluczowe
- Produkty rolne, Produkty żywnościowe, Eksport produktów rolnych, Konkurencyjność
Agricultural products, Food products, Agricultural exports, Competitiveness - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Podjęto problem zmian konkurencyjności nieprzetworzonych produktów polskiego rolnictwa na rynki UE. Określono czynniki odgrywające decydującą rolą we wzroście konkurencyjności. Stwierdzono, że dominującym sposobem konkurowania polskich producentów była niska cena. (abstrakt oryginalny)
The aim of this paper is to analyze the competitiveness of selected Polish agri-food products in intra-EU trade. Some quantitative indicators of competitiveness were used. The analysis shows that in years 1999-2007 the competitiveness of Polish export on the market of EU grew up. Conducted analysis showed, that such products as oats, rye, onion, rapeseed and berry fruit got the highest competitive position. The low price was the predominant way of competing Polish manufacturers. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Fronhberg K. 2000: Konkurencyjność polskiego rolnictwa. [w:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, s. 224.
- Olczyk M. 2008 Konkurencyjność. Teoria i praktyka. Wydawnictwo CeDeWu, Warszawa, s. 53.
- Pierścionek Z. 2003: Strategie konkurencji i rozwoju przedsiębiorstwa. PWN, Warszawa, s. 164.
- Porter M. 2006: Przewaga konkurencyjna. Osiąganie i utrzymywanie lepszych wyników. Wydawnictwo Helion, Gliwice.
- Szczepaniak I. 2005: Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności. Program wieloletni. IERiGŻ -PIB, Warszawa s. 9.
- Tomczak F. 2003: Od sprzeczności interesów do harmonii rozwojowej: gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo w agrobiznesie wobec konkurencyjnego rynku. [w:] Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin, s. 23.
- Woś A. 2003a: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. IERiGŻ, Warszawa, s. 36.
- Woś A. 2003b: Konkurencyjność potencjalna polskiego rolnictwa. [w:] Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin, s 9.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol