BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gornowicz Mirosław (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Zmiany wspólnej polityki rolnej a konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej
Common Agricultural Policy Changes v.s. Polish Food Economy Competitiveness
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 101-105, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Wspólna Polityka Rolna, Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Gospodarka żywnościowa
Common Agricultural Policy (CAP), Competitiveness of the food economy, Food economy
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy dokonano oceny konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej. Przyjęto, że syntetycznym jej miernikiem może być saldo wymiany międzynarodowej. Od 2003 r. saldo to jest dodatnie. Polski sektor żywnościowy można więc uznać za konkurencyjny na rynku międzynarodowym. Zwrócono uwagę, że zmiany Wspólnej Polityki Rolnej zmierzają w kierunku urynkowienia gospodarki żywnościowej. Dotychczas głównym źródłem przewagi konkurencyjnej polskiego sektora żywnościowego były niższe ceny. Źródło to ulega jednak wyczerpaniu. W przyszłości umacnianie pozycji konkurencyjnej należy więc oprzeć o inne - bardziej trwałe - źródła przewagi. (abstrakt oryginalny)

In the study the changes of Common Agriculture Policy has been discussed. It has been noticed that its changes head for basing food agriculture on market rights. Analysis of the competitiveness concept with reference to food agriculture has been carried out. It was accepted that foreign trade balance can be a synthetic measurement of competitiveness. Applying this criterion Polish food economy can be regarded as competitive on international market. Past main source of competitive advantage. Lower prices, is running out. In the future strengthening of competitive position should be based on other, more stable, advantage sources. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz M. 1997: Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Biuletyn Informacyjny, ARR, Wydanie specjalne, Warszawa.
  2. Adamwicz M. 1999: Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2-3, 3-19.
  3. Godziszewski B. 1999: Potencjał konkurencyjności przedsiębiorstwa jako źródło przewag konkurencyjnych i podstawa stosowania instrumentów konkurowania. [w:] Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa, Stankiewicz M. J. (red.). TNOiK, Dom Organizatora, Toruń 79-82.
  4. Gorynia M. 2000: Koncepcja i metodyka badania konkurencyjności przedsiębiorstwa. Materiały z Konferencji pt. Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z UE i globalizacji. SGH, Warszawa, 89-101.
  5. Jagiełło M. 2000: Nowa koncepcja mierzenia międzynarodowej konkurencyjności gospodarki metoda analizy czynnikowej. Materiały z Konferencji pt. Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z UE i globalizacji. Cz. I. SGH, Warszawa, 85-101.
  6. Kleer J. 2001 : Transformacja a konkurencja. [w:] Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z UE i globalizacji. T. II. SGH, Warszawa, 27-44.
  7. Rowiński J. 2000: Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej. Seria: Prawo rolne Unii Europejskiej a polski sektor rolny. FAPA, Warszawa.
  8. Stankiewicz M. J. 2000: Istota i sposoby oceny konkurencyjności przedsiębiorstwa. Materiały z Konferencji pt. Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z UE i globalizacji. SGH, Warszawa, 181-192.
  9. Stankiewicz M. J. 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności przedsiębiorstwa w warunkach globalizacji. TNOiK, Dom Organizatora, Toruń.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu