BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Soliński Józef (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Cukier żółty surowcem do produkcji kwasu cytrynowego metodą fermentacji powierzchniowej
Raw Sugar as a Raw Material in the Citric Acid Production by Surface Fermentation
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Technologia (1), 1996, nr 728, s. 199-211, rys., tab., bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Cukier, Przemysł cukierniczy, Technologia
Sugar, Confectionery industry, Technology
Uwagi
summ.
Abstrakt
1. Cukier żółty (surowy) jest dobrym surowcem do produkcji kwasu cytrynowego metodą fermentacji powierzchniowej.
2. Korzystnym ze względów ekonomicznych sposobem prowadzenia tego procesu jest zastosowanie przepływu płynu fermentacyjnego na płytkich tacach pod grzybnią.
3. Efektywność procesu przepływowego jest o 100% wyższa niż procesu stacjonarnego stosowanego tradycyjnie. (fragment tekstu)

Although molasses is the main raw material in obtaining citric acid, very often white sugar and starch are also used.
In the present work it was proposed to apply raw sugar instead of molasses or white sugar as a fermentation base. It was also proposed application of the shallow trays and the process where nourishing substance flows down from a tank located over a chamber below mycelium to each successive tray. Then, with the help of pump it returns to circulation. This increases the process effectiveness about 100%. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chmiel A.: Biosynteza kwasu cytrynowego. Cz. II. Podłoże produkcyjne. "Przemysł Fermentacyjny i Rolny" 1974 nr 4.
  2. Ziobrowski J., Leśniak W. (i in.): Sposób fermentacji wgłębnej kwasu cytrynowego. Patent PRL nr 126809 (30.12.1980).
  3. Ziobrowski J., Leśniak W. (i in.): Sposób oczyszczania roztworów kwasu cytrynowego otrzymanych metodą fermentacji. Patent PRL nr 128527 (31.12.1987).
  4. Soliński J.: Szybka metoda oznaczania kwasu cytrynowego. "Zeszyty Naukowe WSE we Wrocławiu", nr 18. Wrocław: AE 1963.
  5. Soliński J., Zastosowanie przedłużonego procesu fermentacji kwasu cytrynowego metodą powierzchniową. Materiały z seminarium nt., "Problemy i tendencje rozwojowe technologii produkcji kwasu cytrynowego". Ocypel, 6-7.12.1984.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1428-5290
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu