BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gradziuk Katarzyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Wpływ programu SAPARD na konkurencyjność przemysłu mięsnego
Impact of SAPARD Programme on Competitiveness of Meat Industry
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 106-111, rys., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Specjalny Program Akcesyjny na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, Fundusze strukturalne, Konkurencyjność przemysłowa, Przemysł mięsny, Polityka dostosowawcza
Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development (SAPARD), Structural funds, Industrial competitiveness, Meat industry, Adjustment policy
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Omówiono znaczenie programu SAPARD w procesie dostosowań do wymagań sanitarnych i weterynaryjnych Unii Europejskiej przemysłu mięsnego i drobiarskiego w Polsce. Postawiono tezę, że warunkiem koniecznym konkurencyjności polskiego przetwórstwa na wspólnym rynku było spełnienie przez przedsiębiorstwa unijnych wymogów, a środki programu SAPARD były istotnym źródłem niezbędnych inwestycji. Jednym z najważniejszych celów programu była właśnie poprawa konkurencyjności przetwórstwa na rynku krajowym i międzynarodowym przez szybkie dostosowanie do wymogów unijnych i przygotowanie do funkcjonowania w warunkach silnej konkurencji na rynku UE. (abstrakt oryginalny)

The aim of the paper is to identifity the importance of SAPARD subsidies in improvement of competitiveness of meat industry in Poland. Subsidies were of grate importance in co-financing adjusting meat industry to European hygienic and veterinary standards, which were preconditions for sale of Polish products to the UE market after the accession. Due to large adjusting investments co-financed from SAPARD significant growth of export of Polish meat and poultry products has been observed. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gradziuk K. 2007: Realizacja programu SAPARD w Polsce - zróżnicowanie regionalne. Seria Program Wieloletni, Raport, nr 85, IERiGZ-PIB, Warszawa.
  2. Judzińska A., Szczególska M., Szczepaniak I. 2007: Ocena konkurencyjności głównych sektorów gospodarki żywnościowej. Wyniki badań ankietowych. Seria Program Wieloletni, Raport, nr 63, IERiGZ-PIB, Warszawa.
  3. Drożdż J., Guzewicz W., Józwiak W. i in. 2006: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 3, Seria Program Wieloletni, Raport nr 44, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  4. Raport końcowy z realizacji Programu SAPARD w Polsce w latach 2000-2006. 2007: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, czerwiec, maszynopis.
  5. Rynek drobiu i jaj. Stan i perspektywy, nr 22. Analizy rynkowe 2002. MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
  6. Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 24,29. Analizy rynkowe 2003-2005. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.
  7. SAPARD. Program operacyjny dla Polski. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wersja z dnia 1 sierpnia 2003 r., dokument dostępny na stronie internetowej [www.minrol.gov.pl].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu