BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Judzińska Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Konkurencyjność polskiego sektora zbożowego
Competitiveness of the Polish Cereals Sector
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 149-153, tab., rys., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Konkurencja cenowa, Produkcja zboża, Eksport, Konkurencja
Price competition, Corn productions, Export, Competition
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Artykuł zawiera ocenę konkurencyjności polskiego sektora zbożowego po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Przeprowadzona analiza wykazała, że sektor zbożowy był dobrze przygotowany do funkcjonowania na wspólnym rynku europejskim. Nastąpił wyraźny wzrost eksportu oraz poprawa salda wymiany zagranicznej. Polscy przedsiębiorcy udowodnili, że potrafią umiejętnie wykorzystać przewagi konkurencyjne, nie tylko o charakterze cenowym, ale także jakościowym i zdrowotnym. (abstrakt oryginalny)

The objective of the paper is to assess the competitiveness of Polish cereals sector after Poland 's accession to the European Union. The results achieved by the cereals sector during the initial years of EU membership indicate that Polish producers are well prepared for functioning on the Community market. Entrepreneurs have proven that they are able to skilfully make use of competitive advantages, consisting not only of pricing, but also quality and health values. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dane EUROSTAT i COMEXT,[ www.epp.eurostat.ec.europa.eu].
  2. Dane FAO, [www.faostat.fao.org].
  3. Dane GUS, MRiRW.
  4. Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi, 2006-2007: IERiGŻ, Warszawa, nr 24-26.
  5. Judzińska A., Szczególska M., Szczepaniak I. 2007: Ocena konkurencyjności głównych sektorów gospodarki żywnościowej. IERiGŻ-PIB, Warszawa. Program Wieloletni 2005-2009. Raport Nr 63.
  6. Szczepaniak I. (red. ). 2006: Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE. Program Wieloletni 2005-2009. IERiGŻ, Warszawa, Raport Nr 37.
  7. Rynek zbóż, 2006-2007: IERiGŻ, Warszawa, nr 31-33.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu