BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Juszczak Ksenia (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Polska jako konkurent na światowym rynku cebuli
Poland as a Competitor on the Global Market of Onion
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 154-160, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja roślinna, Warzywa, Konkurencyjność rynkowa
Crop production, Vegetables, Market competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W opracowaniu dokonano oceny pozycji konkurencyjnej polskiego rynku cebuli na arenie międzynarodowej z punktu widzenia wielkości produkcji oraz jej udziału w obrotach światowych. Przeprowadzone analizy wykazały, że Polska należy do grona największych konkurentów na światowym rynku cebuli, zarówno pod względem skali produkcji, jak i wzrastającego eksportu. (abstrakt oryginalny)

In this study the analysis has been made on competitive position of the Polish onion market regarding scale of the production (area, crops, yields) and its share in the global market. The analysis indicates that Poland belongs to the biggest competitors in the onion worldwide market, both in the aspect of production scale and export. However our high production potential is based on large production area, not on high crop efficiency, which is almost three time lower than in the Netherlands or in Spain. That makes our competitive position worse. Decrease number of inhabitants and fixed demand on onion cause that the further increase of its production will depend mainly on export. That would not be easy taking into account the increase competition from the biggest European exporters such as the Netherlands and Spain, as well as Asian countries (China and India) and South America countries (Chile and Argentina). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jabłońska L., Juszczak K. 2003: Tendencje rozwojowe produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1970-2001. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4, 78-88.
  2. Juszczak K. 2006: Konkurencyjność polskiego warzywnictwa na przykładzie cebuli przy wykorzystaniu metody Porter'a. Praca doktorska. Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa, SGGW, Warszawa.
  3. Kubiak, Kogut W., Krajewski A., Maciejczyk-Kempińska U., Mirowska Z., Nachtman G., Strojewska I. 2002: Konkurencyjność polskiego ogrodnictwa względem ogrodnictwa Unii Europejskiej. COBRO, Wyższa Szkoła Zarządzania i Marketingu w Sochaczewie, Warszawa - Sochaczew.
  4. Landen uinbouwcijfers 2000-2005. Central buremu voor de Statistick. CBS.
  5. Meredyk K. 2000: Warunki konkurencyjności rolnictwa polskiego. Mat. konf. Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Lądek Zdrój 11-13 lipca, Wydawnictwo Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 159-167.
  6. Roczniki Statystyczne Rolnictwa 1970-2005: GUS, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu