BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Urban Stanisław (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Gospodarka zbożowa i sytuacja przemysłu zbożowo-młynarskiego
The Cereal Economy and the Situation in Cereal-Milling Industry
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Technologia (4), 1998, nr 790, s. 7-13, tab., bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Zboża, Produkcja zboża, Rynek przetworów zbożowych
Agriculture, Corn, Corn productions, Grain products market
Uwagi
summ.
Abstrakt
Podstawowym produktem polskiego rolnictwa, wykorzystywanym do produkcji żywności, są zboża, będące zarazem jednym z głównych surowców przemysłu spożywczego. Wielkość produkcji zbóż, mająca istotny wpływ na poziom odżywiania ludności, określa poziom dochodów ludności rolniczej oraz oddziałuje na wykorzystanie potencjału produkcyjnego przemysłu spożywczego, w tym zwłaszcza młynarskiego i paszowego. W szerszym, bo ogólnokrajowym wymiarze zbiory zbóż mają znaczący wpływ na bilans handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi i bilans płatniczy państwa. (fragment tekstu)

In Poland the production of cereals is fluctuating in quantitive and qualitive sense. The main directions of managing cereals is assinging them for the animal fodder and for people's consumption. In the cereal economy the great importance has the cereal-milling industry. In the last years there has been improved the economic situation of the cereal-milling industry and the macaroni industry shows many similarities as well. The cereal-milling industry branch is being regaining the ability of investing and covers of production and turnover of the costs. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Judziński B.: Baza surowcowa przetwórstwa zbożowego w Polsce. "Przemysł Spożywczy" 1997 nr 3.
  2. "Rynek Zbóż. Raporty Rynkowe" 1996, 1997.
  3. Urban S., Szlachta K.: Ekonomika i organizacja handlu żywnością. Wrocław: AE 1995.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1428-5290
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu