BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jankowski Tadeusz (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu), Jankowska Ewa (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu), Juras Mariola (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Polskie przetwórstwo rolno-spożywcze na tle polityki gospodarczej Unii Europejskiej
The Polish Agricultural Food Processing Against a Background of the European Union
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Technologia (4), 1998, nr 790, s. 32-40, bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł przetwórstwa rolnego, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Polityka gospodarcza UE, Rozwój przemysłu
Agricultural processing industry, Agricultural and food processing, Economic policy of the EU, Industry development
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Wejście Polski do Unii Europejskiej jest dla polskiego przemysłu spożywczego zarówno wielką szansą, jak i niemałym zagrożeniem. Ogólnie rzecz biorąc, jest wyzwaniem, któremu trzeba sprostać. Tak czy owak polski przemysł spożywczy będzie pracował głównie na zaopatrzenie krajowego rynku. Eksport będzie stanowił 10-20% jego produkcji; mniej więcej takie też będą rozmiary importu. Wejście na rynki Unii Europejskiej będzie więc miało przede wszystkim ten skutek, że polski konsument znajdzie w sklepach atrakcyjniejsze produkty; w zdecydowanej większości będą to produkty polskie. Grek po wejściu do Unii Europejskiej nadal spożywa przeważnie produkty greckie, a Portugalczyk portugalskie. Nie ma więc podstaw do twierdzenia, że w Polsce stanie się inaczej. (fragment tekstu)

Poland's joining the EU is for Polish food-industry a great chance as well as menace. Generally speaking, we will have to accept a challenge. Anyhow, the Polish food - industry will especially supply to the home market. Export trade will make about 10-20% of market. Export trade will make about 10-20% percent of the Polish food-industry production. The import's scale will be on the similar level. So, the entering European Union's markets will cause more attrative articles in stores for Polish consumer. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Problemy integracji rolnictwa polskiego z Unią Europejską. Pod red. A. Kwieciński, H. Runowski, J. Wilkin. Fundacja - Rozwój SGGW. Warszawa 1994.
  2. Materiały na konferencję naukową pt. "Droga do integracji rolnictwa Polski z Unią Europejską". Min. Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa 1994.
  3. Jankowski T., Klimek J.: Unia Europejska. Kompendium do wykładu pt. "Organizacja i ekonomika produkcji". Skrypt AR Poznań. Poznań-Katowice-Wrocław 1995, s. 42-49.
  4. Rudzińska R.: Europejskie emerytury. "Nowe Życie Gospodarcze" 1996 nr 19, s. 13.
  5. Europa 2007 według Sorosa. "Nowe Życie Gospodarcze" 1997 nr 8, s. 9.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1428-5290
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu