BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Moftah Algade Abd Alhakim A. (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Przemysł rolno-spożywczy w krajach arabskich
Agriculture and Food Industry in Arabic Countries
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Technologia (4), 1998, nr 790, s. 79-90, tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł rolno-spożywczy, Produkcja cukru, Oleje roślinne, Przetwórstwo rybne
Agri-food industry, Sugar production, Vegetable oils, Fish processing
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Kraje arabskie
Arab world
Abstrakt
Jeżeli mówimy o przemyśle przetwórczym w krajach arabskich, to mamy na myśli przede wszystkim przemysł konsumpcyjny, a w szczególności przemysł spożywczy, włókienniczy oraz niektóre sektory przemysłu chemicznego zajmujące się produkcją nawozów. Dążenie krajów arabskich do zapewnienia sobie bezpiecznego zaplecza żywnościowego spowodowało, że produkcja artykułów żywnościowych stała się sprawą priorytetową, a co się z tym łączy - dążenie do zaspokojenia ciągle rosnących potrzeb społeczeństwa na artykuły żywnościowe. Świat arabski ma nie tylko olbrzymie możliwości, jeżeli chodzi o zaplecze zarówno ludzkie, jak i obszarowe, ale też wielkie obszary ziem nadające się pod uprawę, obecnie niewystarczająco wykorzystane oraz bogate zasoby zwierzęce i zasoby wody konieczne do uprawy i hodowli. Na terenach krajów arabskich można uprawiać rośliny klimatu zarówno gorącego, jak i umiarkowanego, czyli możliwości są ogromne. Mimo tak korzystnej sytuacji kraje arabskie importują duże ilości żywności, zwłaszcza półproduktów i produktów gotowych. Obecnie przemysł spożywczy nabiera w krajach arabskich coraz większego znaczenia, ale jest to widoczne tylko w tych państwach, które mają duże zaplecze rolnicze, takich jak: Egipt, Maroko, Tunezja, Syria, Algieria, oraz w niektórych krajach naftowych, takich jak: Irak, Arabia Saudyjska i Libia. W raportach dotyczących przemysłu spożywczego można znaleźć wzmiankę Je przemysł spożywczy wytwarza 24% globalnej produkcji krajów arabskich. (fragment tekstu)

Arabic countries have large areas of land suitable for cultivation and livestock population. Plants of hot and moderate climate can be cultivated here. The agriculture is not enough developed. Food industry is not well- developed, either. But, the: sugar, oil-milling, fruit - vegetable and fish industries are well developed. The Egyptian and Tunisian food industries are strongly developed. Food industry in Arabic countries should play much bigger role. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Fahmi H.: Temat badań. Priorytety przetwórstwa spożywczego w świecie -arabskim. "Magazyn Rozwoju Rolnictwa" nr 3. Organizacja Arabska ds. Rozwoju Rolnictwa. Sudan 1985.
  2. Ismail M.: Ekonomika przemyski i przerobu. Wydział Handlu Uniwersytetu Aleksandrii. Egipt 1992.
  3. Raport o stanie gospodarki arabskiej, wyd. przez Ligę Arabską i Międzynarodowy Fundusz Walutowy, Arabski Fundusz Rozwoju Gospodarczego i Społecznego oraz organizacje krajów arabskich eksportujących ropę naftową. 1982.
  4. "Rolniczy Rocznik Statystyczny. Organizacja Arabska ds. Rozwoju Rolnictwa" vol. 15 (1995) Sudan.
  5. Subhi M., Khalil Y., Dzres H., Sbaghi L: Świat arabski, jego ziemie, ludność i zasoby. Egipt 1988.
  6. Tomczak F.: Rolnictwo Polski Ludowej. Warszawa: PWRIL 1969.
  7. Żaki M.: Rozwój gospodarczy części Dar An-Nahda Alarabija Kair. Egipt 1968.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
1428-5290
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu