BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Suliburska Joanna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Kaczmarek Karolina (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Ocena zawartości wapnia i magnezu w wybranych przyprawach
Evaluation of Calcium and Magnesium Contents in Selected Spices
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2011, nr 2, s. 107-112, tab., bibliogr. 13 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Pierwiastki śladowe, Badanie żywności
Commodity science, Food commodities, Food quality, Trace elements, Food research
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Celem pracy było określenie zawartości wapnia i magnezu w wybranych przyprawach (papryce, natce pietruszki, koperku, tymianku, oregano, bazylii, majeranku, rozmarynie, jałowcu) pochodzących z trzech firm. Zawartość składników mineralnych oznaczono metodą płomieniową AAS. Analizę statystyczną wykonano z użyciem testu ANOVA dla układu jednoczynnikowego, w programie STATISTICA 6.0. Najwyższą zawartość wapnia i magnezu stwierdzono w bazylii. Papryka i jałowiec zawie-rały względnie niskie ilości tych pierwiastków. Wykazano znaczące różnice w zawartości wapnia i magnezu w przyprawach pochodzących od różnych firm. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to evaluate the content of calcium and magnesium in selected spices (pepper, parsley, dill, thyme, oregano, basil, marjoram, rosemary, juniper) from three companies. The contents of minerals were determined by flame AAS. Statistical analysis was carried out employing the STATISTICA software and using the ANOVA test. The highest content of calcium and magnesium was found in basil. Pepper and juniper contain relatively low quantities of these elements. It was shown a significant differences in calcium and magnesium contents in spices come from different companies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jambor J. (2005) Polskie zielarstwo i ziołolecznictwo - historia, teraźniejszość i przyszłość. Herba Polonica l, supl, 20-22.
  2. Sekeroglu N., Alpaslan K., Inan M., Kirpik M. (2006) Essential Oil Contents and Ethnopharmacological Characteristics of Some Spices and Herbal Drugs in Turkey. Int. J. Pharm., 2, 256-261.
  3. Sultana S., Ripa F.A, Hamid K. (2010) Comparative antioxidant activity study of some commonly used spiced in Bangladesh. Pakistan J. Biol. Sci., 13 (7), 340-343.
  4. Arceusz A., Wesołowski M., Radecka I. (2008) Zawartość wybranych makroelementów w roślinnych surowcach leczniczych oraz sporządzonych z nich odwarach. Brom. Chem. Toksykol., 3, 343-348.
  5. Srinivasan K. (2005) Plant foods in the management of diabetes mellitus: Spices as beneficial antidiabetic food adjuncts. Int. J. Food Sci. Nutr., 56(6), 399-114.
  6. Riju A., Sithara K., Nair S.S., Shamina A., Santhosh J.E. (2009) In silico screening major spice phytochemicals for their novel biological activity and pharmacological fitness. J. Bioequiv. Availab, 1(2), 063-073.
  7. Ansari T.M., Ikram M, Najam-ul-Haq M., Fayyaz I, Ghafoor I, Khalid N. (2004) Essential trace metal (zinc, manganese, copper and iron) levels in plants of medicinal importance. J. Biol. Sci., 95-99.
  8. Sowa I, Blicharska E., Kocjan R. (2003) Determination of Fe3+, Cu2+, Zn2+ and Mn2+ ions content in some fruits of medicinal plants. Herba Polonica, 3/4, 189-193.
  9. Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawęcki J. (2005) Biopierwiastki w żywności. Przem. Spoż. 7, 28-32.
  10. Özcan M. (2004) Mineral contents of some plants used as condiments in Turkey. Food Chem., 84, 437-440.
  11. Özcan M.M., Ünver A., Uçar T., Arslan D. (2008) Mineral content of some herbs and herbal teas by infusion and decoction. Food Chem. 106, 1120-1127.
  12. Cyran A., Nowak J. (1999) Mikro- i makroelementy w przyprawach. Przem. Spoż., 5, 50-51.
  13. Başgel S., Erdemoğlu S.B. (2006) Determination of mineral and trace elements in some medicinal herbs and their infusions consumed in Turkey. Sci. Total Environ., 359, 82-89.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu