BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pietrzak Michał (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Koncepcja Balanced Scorecard jako podstawa oceny spółdzielni mleczarskich
The Idea of Balanced Scorecard as a Basis of Dairy Cooperatives Assessment
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 443-449, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Ocena działalności przedsiębiorstwa, Strategiczna Karta Wyników
Dairy industry, Performance evaluation of enterprises, Balanced Scorecard (BSC)
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Balanced Scorecard jest metodą wielowymiarowej oceny rezultatów osiąganych przez przedsiębiorstwa. Zaproponowany autorski model oceny bazuje na koncepcji BSC, ale uwzględnia również specyfikę spółdzielni mleczarskich. Wyniki badań 16 spółdzielni wskazują na duże zróżnicowanie firm w przekroju mierników uwzględnionych w modelu. Analiza korelacji potwierdziła w znacznej mierze założone w modelu zależności przyczynowo-skutkowe pomiędzy celami. (abstrakt oryginalny)

Balanced Scorecard is a method of the multidimensional assessment of business performance. Assessment model proposed by author is based on the Balanced Scorecard idea. However it also takes into account the specific features of dairy cooperatives. Research conducted on the data set collected from 16 cooperatives shows high differences of model's measures between dairies. Analysis of correlation confirms assumed in model cause-and-effect linkages between objectives. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Friedag H.R., Schmidt W. 2003: My Balanced Scorecard. C.H.Beck. Warszawa, s. 1-229.
  2. Kaplan R.S., Norton D.P. 2001a: Strategiczna karta wyników, Jak przełożyć strategie na działanie. PWN, Warszawa, s. 1-275.
  3. Kaplan RS., Norton D.P. 2001b: Strategiczna karta wyników. Praktyka. CIM. Warszawa, s. 1-369.
  4. Pietrzak M., Szajner P. 2006: Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży mleczarskiej w Polsce. [W:] Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-żywnościowego (praca zbiorowa). Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, s. 213-279.
  5. Pietrzak M. 2006: Efektywność finansowa spółdzielni mleczarskich - koncepcja oceny. Wyd. SGGW, Warszawa, s. 1-188.
  6. Pietrzak M. 2007a: Szacowanie premii za ryzyko w przedsiębiorstwach pozagiełdowych na przykładzie spółdzielni mleczarskich. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 455. Prace Instytutu Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw nr 50 tom 1, s. 617-626.
  7. Pietrzak M. 2007b: Wyniki rankingu spółdzielni mleczarskich V Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej. [W:] Polska spółdzielczość mleczarska w Unii Europejskiej - szanse i zagrożenia (praca zbiorowa). First Communications. Białystok, s. 102-120.
  8. Pietrzak M. 2007c: Balanced Scorecard - Zrównoważona Karta Wyników. [W:] Metody i techniki menedżerskie. Pietrzak M. (red.). Wyd. SGGW, Warszawa, s. 80-113.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu