BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szymańska Elżbieta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Wiedza jako czynnik konkurencyjności w gospodarstwach trzodowych
Knowledge as a Competitive Factor in Pigs Farms
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 536-540, tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie wiedzą, Gospodarstwa rolne, Konkurencyjność rolnictwa, Wiedza, Wykształcenie
Knowledge management, Arable farm, Agricultural competitiveness, Knowledge, People's education
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań było określenie wpływu wykształcenia na konkurencyjność gospodarstw trzodowych w Polsce. Z badań wynika, że wykształcenie producentów żywca wieprzowego stanowi ważny czynnik konkurencyjności gospodarstw trzodowych. W gospodarstwach kierowanych przez osoby z wykształceniem rolniczym występowała wyższa efektywność wykorzystania pracy i kapitału oraz wyższa zdolność do samofinansowania działalności i tworzenia oszczędności. Dodatkowe źródło wiedzy stanowili doradcy rolni, prasa i szkolenia. (abstrakt oryginalny)

The aim of the research was to describe the influence the farmers education has on competitiveness of pigs farms in Poland. Analysis was made in farms, which produce 100 and more porkers per year and accordingly participate in Farm Data Accountancy Network. The research shows that the education of pork producers presents important reason of competitiveness of pigs farms. Farmers with highest education owned bigger farms, kept bigger herds of pigs and they used with hire of labour force frequently. Persons with agriculture education achieved higher income from lead activity'. The farms managed by them the efficiency of utilization of work and capital was higher. They had bigger capacity for saving and self-financing. For pork producers, except education, additional sources of economic and technological knowledge were rural advisors, press and trainings. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kondratowicz-Pozorska J. 2003: Wybrane problemy z teorii-zarządzania wiedzą. [W:] Wpływ zasobów niematerialnych na wartość firmy. UMCS Lublin.
  2. Nonaka I. 1991: The Knowledge Creating Company. Harvard Business Review. Nov-Dec.
  3. Oleszczuk D. 2005: Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie. [W:] Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW. Warszawa, 13-18.
  4. Raport z wyników Powszechnego Spisu Rolnego 2002. 2003: GUS Warszawa.
  5. Rynek mięsa, stan i perspektywy nr 32. 2007: IERiGŻ. ARR. MRiRW. Warszawa. 5-15.
  6. Toffler A. 1985: Trzecia fala. PIW. Warszawa.
  7. Wiatrak A.P. 2005: Wybrane aspekty zarządzania wiedzą w agrobiznesie. [W:] Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW, Warszawa, 439-449.
  8. Wołoszyn J. 2005: Istota zarządzania wiedzą. [W:] Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW. Warszawa, 76-87.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu