- Autor
- Kuberska Dominika (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
- Tytuł
- Zastosowanie koncepcji klastrów w sektorze przetwórstwa żywności
Application of Clusters' Concept in Food Processing Industry - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 209-214, tab., bibliogr. 7 poz.
- Słowa kluczowe
- Żywność, Klastry, Konkurencyjność
Food, Business cluster, Competitiveness - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W artykule wykorzystano koncepcję klastrów, będącą jednym z wiodących podejść do tematyki konkurencyjności firm, regionów oraz państw, w celu ukazania znaczenia jej praktycznego wymiaru dla polityki służącej rozwojowi regionalnemu. Klastry, jako geograficzne skupiska firm, które uczestniczą w procesach konkurencji, jak i kooperacji na wspólnym rynku, mogą stanowić wytyczną dla teoretyków i praktyków życia gospodarczego, co do działań nakierowanych na wzrost innowacyjności i konkurencyjności oraz ich źródeł. W oparciu o badania ilościowe przeprowadzone pod kątem wielkości zatrudnienia w sektorze przetwórstwa żywnościowego w Europie, w tym w Polsce, dokonano wyróżnienia funkcjonujących klastrów oraz ich wielkości. Prezentowane wyniki analizy z całą pewnością nie wyczerpują zakresu podejmowanego tematu. Ukazują jednakże potencjał polskiego sektora przetwórstwa żywności na poziomie województw, w którym funkcjonuje już wiele inicjatyw klastrowych. (abstrakt oryginalny)
The article uses cluster concept as one of the main approaches to analyzing competitiveness of firms, regions and countries with the aim of presenting the significance of its practical dimension for regional development policies. Clusters, being geographic concentrations of interconnected companies that compete but also cooperate, may be considered guidelines for researchers as well as practitioners of economic life that determine the direction of actions aimed at growth of innovation and competitiveness and their sources. Based on quantitative analyses conducted from the point of view of the levels of employment in processed food sector in Europe as well as in Poland, existing clusters and their dimension were indicated. The presented analysis does not exhaust the vast area of the study. It does, however, show the potential of polish processed food sector on the level of provinces, where a vast number of cluster initiatives is set up. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Bengtsson M., Sölvell Ö. 2004: Climate of Competition, Clusters and Innovative Performance. Scandinavian Journal of Management, Nr 20, 225-244.
- Brodzicki T., Szultka S. 2002: Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstw. Organizacja i Kierowanie, nr 4 (110), 45-60.
- European Cluster Memorandum 2007: Dokument pobrany ze strony [www.clusterobservatory.eu].
- Ketels C., Sölvell Ö. 2006: Innovation Clusters in the 10 New Member States of the European Union (dokument pobrany ze strony www.europe-innova.org).
- Porter M.E. 1998b: Clusters and the New Economics of Competition. Harvard Business Review, Nov-Dec, 77-90.
- Porter M.E. 1998a: On Competition. HBS Press, Boston, 197-198.
- Sölvell Ö., Lindqvist G., Ketels C. 2003: The Cluster Initiative Greenbook, dokument pobrany ze strony [www.cluster-research.org].
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol