BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Majewski Janusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Pszczelarstwo jako czynnik wpływający na konkurencyjność w rolnictwie
Beekeeping as a Factor of Competitiveness in Agriculture
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 255-259, tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Pszczelarstwo, Produkcja rolna, Konkurencyjność rolnictwa, Konkurencyjność regionów, Produkty pszczele
Beekeeping, Agricultural production, Agricultural competitiveness, Regions competitiveness, Bee products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Pszczelarstwo jest ważnym elementem rolnictwa. W pracy wskazano znaczenie pszczół jako zapylaczy. Określono liczbę pszczół potrzebnych do zapylenia głównych roślin uprawnych oraz wskazano na pszczelarstwo jako czynnik, który może poprawić konkurencyjność rolnictwa. (abstrakt oryginalny)

The article presents some informations about beekeeping, which is one of the most important elements of agriculture. The most important role of bees is plant pollination. The effects of pollination many time bigger than value of bees products. In the article were shown regional differentiation in beekeeping in Poland. There were calculated number of bees families needed to pollination of agricultural plant. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bornus L. i in. 1974: Hodowla pszczół. PWRiL, Warszawa.
  2. Krajowy program wsparcia pszczelarstwa w Polsce w latach 2007/08-2009/10 [http://bip.minrol.gov.pl/Desktop-Default.aspx?TabOrgId= 1499&LangId=0].
  3. Mazak S. 1975: Barć odrzańska ma około 2055 lat. Pszczelarz Polski, nr 11.
  4. Nogal W. 1999: Stan pszczelarstwa w Polsce. Pszczelarz Polski, nr 2.
  5. Prabucki J. (red.) 1998: Pszczelnictwo. Wydawnictwo Promocyjne "Albatros", Szczecin.
  6. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 1986. 1987: GUS, Warszawa.
  7. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 1998. 1999: GUS, Warszawa.
  8. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2007. 2008: GUS, Warszawa.
  9. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. 2003. Dz. U. 181 poz. 1773.
  10. Rynek cukru stan i perspektywy 2000-2006: MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa, nr 16-29.
  11. Semkiw P., Gerula D., Węgrzynowicz P. 2007: Pszczelarstwo w Polsce (część 1). Pszczelarstwo, nr 9.
  12. Szot E. 2001: Wszystko o miodzie pszczołach i pszczelarzach. Boss Rolnictwo, nr 38.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu