BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Michota-Katulska Ewa (Warszawski Uniwersytet Medyczny), Boniecka Iwona (Warszawski Uniwersytet Medyczny), Sińska Beata (Warszawski Uniwersytet Medyczny), Milewska Magdalena (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Tytuł
Nowe aspekty konkurencyjności i dystrybucji produktów ekologicznych w Polsce
New Aspects of Competitiveness and Distribution of Organic Products in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 266-269, tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Produkty ekologiczne, Dystrybucja produktu, Organizacje producenckie, Konkurencyjność wyrobów
Ecological product, Product distribution, Producer organisations, Products competitiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono nowe szanse rozwoju produkcji ekologicznej w Polsce. Warunkiem powodzenia żywności ekologicznej na rynku jest kooperacja między producentami i firmami pośredniczącymi oraz eksportującymi, a także tworzenie grup producenckich. Stymulatorem rozwoju może być zamożność społeczeństwa oraz wzrost jego świadomości zdrowotnej - tak, aby wyższa cena produktów ekologicznych w porównaniu z produktami konwencjonalnymi nie stanowiła bariery zbytu. (abstrakt oryginalny)

In the paper the new chances of development of organic production are presented. The condition of success organic food into the market is cooperation between producers and other involved firms and exporting ones -creating producer groups is also significant. Stimulus for development can be the society wealth and increasing higher awareness of organic products compared to conventional product would not be the limit for market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kurek A. 2008: Rolnictwo ekologiczne w województwie lubelskim i świętokrzyskim po 1 maja 2004 roku - wyniki badań. Problemy Ekologii, vol. 12 nr 1, 33-38.
  2. Łuczka-Bakuła W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. PWE, Warszawa.
  3. Nestorowicz R. 2006: Kanały dystrybucji żywności ekologicznej. Przemysł Spożywczy, nr 12, 12-13.
  4. Porównanie liczby Zgłoszeń działalności w rolnictwie ekologicznym złożonych przez producentów w I półroczu 2005, 2006 i 2007 r. [www.ijhar-s.gov.pl].
  5. Ruppin M., Gerber A. 2008: Zahlen, Daten, Fakten: Bio-Branche 2008. BÖLW e.V Berlin, 12-14.
  6. Stan i tendencje rolnictwa ekologicznego w Polsce wg danych na dzień 30. czerwiec 2007. 2007: [www.ijhars.gov.pl].
  7. Szeremeta A., Jastrzębska D. 2006: Przetwórstwo produktów ekologicznych. Przemysł Spożywczy, nr 6, 14-18.
  8. Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. SGGW, Warszawa, 211-217. [www.gesundheit.de/ernaehrung/ales-bio/warum-bio-teurer-ist/].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu