- Autor
- Niedzielski Eugeniusz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
- Tytuł
- Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej - wyniki badań empirycznych
The Development Conditions of Organic Food Market - Empirical Research - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 279-283, tab., bibliogr. 3 poz.
- Słowa kluczowe
- Żywność ekologiczna, Badania ankietowe, Wielkość spożycia, Preferencje konsumenta
Organic food, Questionnaire survey, Volume of consumption, Consumer preferences - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W artykule zawarto wyniki badań dotyczące uwarunkowań rynku żywności ekologicznej przez określenie czynników stymulujących i ograniczających popyt na ten rodzaj żywności. Na podstawie badań ankietowych analizowano preferencje konsumentów dotyczące cen, asortymentu i miejsc zakupu ekoproduktów oraz motywy i zamierzenia dotyczące spożycia tej żywności. (abstrakt oryginalny)
In the article the results of consumer expectations and preferences were shown. The survey was conducted on the organic food consumers. The research concerned the intake of food, the frequency and place of purchase, the evaluation of assortment. The research proved the relation between the way of life expressed in the health care and intake of organic food. The main restriction is high price, lack of specialized stores and departments in supermarkets, small assortment particularly of animal products. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Gertig H., Gawęcki J. 2001: Słownik terminów żywieniowych. PWN, Warszawa.
- Szołtysek K. 2004: Zarys problematyki żywności ekologicznej. AE im. O. Langego, Wrocław.
- Świderski F. 2003: Żywność wygodna i funkcjonalna. WNT, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol