BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Niedzielski Eugeniusz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej - wyniki badań empirycznych
The Development Conditions of Organic Food Market - Empirical Research
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 279-283, tab., bibliogr. 3 poz.
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Badania ankietowe, Wielkość spożycia, Preferencje konsumenta
Organic food, Questionnaire survey, Volume of consumption, Consumer preferences
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule zawarto wyniki badań dotyczące uwarunkowań rynku żywności ekologicznej przez określenie czynników stymulujących i ograniczających popyt na ten rodzaj żywności. Na podstawie badań ankietowych analizowano preferencje konsumentów dotyczące cen, asortymentu i miejsc zakupu ekoproduktów oraz motywy i zamierzenia dotyczące spożycia tej żywności. (abstrakt oryginalny)

In the article the results of consumer expectations and preferences were shown. The survey was conducted on the organic food consumers. The research concerned the intake of food, the frequency and place of purchase, the evaluation of assortment. The research proved the relation between the way of life expressed in the health care and intake of organic food. The main restriction is high price, lack of specialized stores and departments in supermarkets, small assortment particularly of animal products. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gertig H., Gawęcki J. 2001: Słownik terminów żywieniowych. PWN, Warszawa.
  2. Szołtysek K. 2004: Zarys problematyki żywności ekologicznej. AE im. O. Langego, Wrocław.
  3. Świderski F. 2003: Żywność wygodna i funkcjonalna. WNT, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu