BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Olszańska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Konkurencyjność producentów żywa wołowego w Polsce na rynku Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem zmian cen skupu i relacji tych cen w latach 2003-2007
Competitiveness of the Beef Producers in Poland on the European Union Market with the Particular Attention Paid to the Changes of the Purchase Prices and Their Relations between the Years 2003-2007
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 288-293, rys., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Mięso wołowe, Konkurencyjność, Hodowla zwierząt, Ceny skupu
Beef meat, Competitiveness, Animal husbandry, Purchase prices
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania była analiza konkurencyjności polskich producentów żywca wołowego po akcesji do UE oraz ocena, jak uzyskiwane ceny skupu i koniunktura na rynku żywca wołowego mogą wpływać na rozwój tego rynku. Polscy rolnicy mają obecnie dobrą pozycję konkurencyjną w porównaniu do innych krajów UE. Podstawowe słabe strony polskich producentów żywca wołowego to: rasy użytkowanego bydła, niewielka ilość zwierząt ras mięsnych, brak chęci do tworzenia więzi integracyjnych. Stymulująco na rozwój chowu bydła w Polsce powinno wpływać względnie stabilne funkcjonowanie rynku żywca wołowego i znaczne polepszenie warunków cenowych jego skupu. (abstrakt oryginalny)

The aim of the paper is to analyze of the competitiveness of Polish beef producers after Polish accession to the European Union and the evaluation of how purchase prices and the economic situation on the beef market may influence development of that market. Currently Polish farmers have a good competitive position in comparison to other EU countries. The breeds of cattle, small number of sarcous breeds and the lack of will to develop integrational bonds are the main weaknesses of Polish producers. Stable functioning of the beef market and considerable improvement of the beef prices would stimulate the development of cattle breeding in Poland. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Kossakowska J., Lewandowski R. 2007: Szanse rozwoju krajowego rynku wołowiny. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 1, 4-8.
  2. Kropiwnicki M. 2007: Metody rozliczania producentów bydła rzeźnego oraz problematyka pośrednictwa w skupie zwierząt rzeźnych [www.ipmt.waw.pl /10.04.2008/].
  3. Rynek mięsa. Analizy Rynkowe IERiGŻ- PIB (1999, 2007), nr 17, 33.
  4. Urban S. Olszańska A. 2008: Sprzedaż bezpośrednia gospodarstw rolnych i grup producentów z produkcją bydła. DIR, Wrocław, publikacja w druku.
  5. www.epp.eurostat.ec.europa.eu /1.04.2008/.
  6. Wykaz grup producentów rolnych [www.powiatmlawski.pl /15.04.2008/].
  7. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej [www.minrol.gov.pl /15.04.2008/].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu