- Autor
- Pawlak Joanna (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
- Tytuł
- Jakość handlowa owoców jako czynnik konkurencyjności polskiego sadownictwa
The Trade Quality of Fruit as the Factor Improving the Competitiveness of Polish Fruit-Farming - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 305-311, tab., bibliogr. 12 poz.
- Słowa kluczowe
- Owoce, Konkurencyjność, Jakość produktów rolnych
Fruit, Competitiveness, Quality of agricultural products - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W pracy przedstawiono aktualny poziom jakości handlowej owoców na polskim rynku. Oceny dokonano na poziomie rynku pierwotnego na przykładzie województwa lubelskiego. (abstrakt oryginalny)
The purpose of the work has been analysing the current level of trade quality of fruit on Polish market. The estimation has been done on primary market in the Voivodeship of Lublin. The studied producers offered fruit of different quality, in some cases not meeting even the minimum requirements written in EU standards of trade quality. They also treated differently the issues of homogeneousness and uniformity of fruits in a single container. This situation lowers the position of Poland in the competition on the fruit market. It creates a barrier to the development of export. Therefore, the situation must be improved. This can be done by creating groups of producers, which, according to many studies, offer fruit of relatively better quality. However, the first step must be a widespread campaign promoting standards of quality. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Baryłko-Pikielna N. 2003: Konsument a jakość żywności Anno 2003: nowe trendy na tle zmian na europejskim rynku żywnościowym. Mat. XXXIV Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN - Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską. Wrocław, 32.
- FAO, Food Balance Sheet; dla Polski: faostat.fao.org.
- Krupa J., Krupa T. 2004: Marketingowe aspekty jakości i systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym. Mat konf. nauk. Narzędzia jakości w doskonaleniu i zarządzaniu jakością. Kraków, 285-293.
- Produkcja ogrodnicza. Badanie sadów [www.stat.gov.pl/cps/rde/xchg/gus].
- Raport GUS. Sytuacja gospodarstw domowych w 2006 r. w świetle wyników badań budżetów gospodarstw domowych [www.stat.gov.pl/gus].
- Rozporządzenie Komisji (WE), nr 1168/1999 z dnia 3 czerwca 1999 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do śliwek.
- Rozporządzenie Komisji (WE,) nr 214/2004 z dnia 6 lutego 2004 r. ustanawiające normę jakości dla wiśni i czereśni.
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 843/2002 z dnia 21 maja 2002 r. ustanawiające normę handlową dla truskawek i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 899/87.
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 86/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do gruszek.
- Rozporządzenie Komisji(WE) nr 85/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek.
- Rozporządzenie Rady (WE) Nr 2200/96 z 28 października 1996 roku w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw.
- Rynek owoców i warzyw, stan i perspektywy - analizy rynkowe (z lat 2004, 2005, 2006) pod red. Noseckiej B. Uprawy ogrodnicze 2002. Spis Rolny 2003: GUS. Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol