BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Poczta-Wajda Agnieszka (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu)
Tytuł
Konkurencyjność produktów rolno-żywnościowych z krajów wysoko rozwiniętych na światowych rynkach rolnych w świetle różnych scenariuszy liberalizacji
Competitiveness of Agricultural Products from Well-Developed Countries on World Markets in the Light of Different Liberalization Scenarios
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 347-353, tab., rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Polityka rolna, Konkurencyjność rolnictwa, Handel artykułami żywnościowymi, Cła, Subwencjonowanie rolnictwa
Agricultural policy, Agricultural competitiveness, Food trade, Tariffs, Agricultural subsidies
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule podjęto problematykę wpływu prowadzonej przez kraje rozwinięte polityki rolnej na światowe rynki rolne. Na przykładzie mechanizmu działania ceł i subsydiów eksportowych wykazano, że stosowane instrumenty zwiększają konkurencyjność cenową produktów z krajów rozwiniętych. Następnie, przy wykorzystaniu ekonomicznego modelu równowagi częściowej zbadano skutki ewentualnej liberalizacji handlu rolnego w ramach WTO i wskazano, że do największego spadku konkurencyjności produktów z krajów rozwiniętych doszłoby na rynku wołowiny i produktów mleczarskich. (abstrakt oryginalny)

This paper considers some issues of the developed countries agricultural policy impact on the world agricultural markets. On the example of tariffs and export subsidies it was shown that these measures increase price competitiveness of the products from developed countries. Further, the partial equilibrium model AGLINK was used to evaluate potential consequences of agricultural trade liberalization under WTO. It was proved that the biggest decline of competitiveness of agricultural products form developed countries would occur on the beef and daily market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Iwan B. 2006: Konkurencyjność polskich produktów mleczarskich na rynku Unii Europejskiej. [w:] Agrobiznes 2006. Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa (red. Urban S.). Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 321-328.
  2. Kasprzyk A. 2006: Konkurencyjność wybranych przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w opinii konsumentów. [w:] Agrobiznes 2006. Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa (red. Urban S.). Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 386-392.
  3. Kosewska M., Kalicki A. 2008: Analiza stanu rokowań w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO) - tzw. Runda z Doha. FAPA FAMMU, Warszawa, 18.
  4. Koo W., Kennedy P. 2006: The Impact of Agricultural Subsidies on Global Welfare. American Journal of Agricultural Economics, nr 88(5), 1219-1226.
  5. Świerkocki J. 2004: Zarys międzynarodowych stosunków gospodarczych. PWE, Warszawa, 133.
  6. Thompson W., Smith G., Elasri A. 2007: The Medium-Term Impacts of Trade Liberalization in OECD Countries on the Food Security of Nonmember Economies. [w:] Reforming Agricultural Trade for Developing Countries (ed. McCalla A., Nash J.). The World Bank, Washington DC, 183.
  7. van Tongeren F., van Meijl H., Surry I. 2001: Global models applied to agricultural and trade policies: a review and assessment. Agricultural Economics, nr 26, 150.
  8. Tyers R., Anderson K. 1992: Disarray in World Food Markets. A Quantitative Assessment. Cambridge University Press, Cambridge, 21.
  9. WTO Database [www.wto.org].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu