- Autor
- Rokicki Tomasz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Tytuł
- Konkurencyjność mięsa jagnięcego na rynku UE i w Polsce
Competitiveness of Sheep Meat at EU Market and in Poland - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 362-366, tab., rys., bibliogr. 8 poz.
- Słowa kluczowe
- Konkurencyjność, Mięso jagnięce, Konsumpcja
Competitiveness, Lamb, Consumption - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Przedstawiono produkcję i konsumpcję podstawowych rodzajów mięsa w Unii Europejskiej i w Polsce. Dane dotyczyły lat 2005-2007. Opisano również czynniki wpływające na konkurencyjność mięsa jagnięcego wśród których najważniejsza jest cena. W opinii rolników poprawa konkurencyjności produkcji owiec, w stosunku do innych produkcji, jest możliwa przy wzroście cen za jagnięta. Szansą jest także wspieranie rolników przez dotowanie produkcji oraz poprawa wskaźników rozrodu. (abstrakt oryginalny)
In the paper basic meat production and consumption at the European Union market and in Poland was presented. Research concerned years 2005-2007. The influence factors at competitiveness of sheep meat was in the paper describe. Most important factor is the meat price. Improvement competitiveness of sheep meat is possible through subsidizing sheep production and correction index of birth. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Juchniewicz M. 2000: Planowanie działalności przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.
- Kotler P. 2005: Marketing. Wydanie I. Dom Wydawniczy REBIS Sp. z o. o., Poznań.
- Lemanowicz M. 2005: Organizacje i grupy producentów szansą na poprawę konkurencyjności polskiego rolnictwa. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
- Rokicki T. 2006a: Czynniki wpływające na jakość tusz jagnięcych. Gospodarka Mięsna, 12.
- Rokicki T. 2006b: Wartość mięsa jagnięcego. Gospodarka Mięsna, nr 7.
- Rokicki T. 2006c: Zmienność cen tusz wieprzowych w 2005 r. na rynku UE. Rzeźnik Polski 2/79.
- Rokicki T. 2007: Szanse i zagrożenia polskiego sektora owczarskiego w okresie integracji z Unią Europejską, Zeszyty Naukowe SGGW, 63,Warszawa.
- Stankiewicz M. J. 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Wydawnictwo "Dom Organizatora", Toruń.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol