BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stańko Stanisław (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Tendencje w produkcji, handlu zagranicznym i konsumpcji wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2007
Tendencies in Pork Production, Foreign Trade and Consumption in the Years 1990-2007
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 401-404, rys., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja żywności, Rynek mięsny, Mięso wieprzowe, Handel zagraniczny
Food consumption, Meat market, Pork meat, Foreign trade
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono tendencje w produkcji, handlu zagranicznym i konsumpcji wieprzowiny w Polsce w latach 1990-2007. Wstąpienie Polski do UE spowodowało wzrost obrotów handlowych wieprzowiną. Szybciej zwiększał się import niż eksport. (abstrakt oryginalny)

The analysis based on empirical data from the period 1990-2007 presents changes of pork production, consumption and foreign trade. Since Polish accession to EU the turnovers foreign trade of pork meat has been growing. Increase of import was faster than the increase of export. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Hamulczuk M. 2007: Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim. [w:] Rolnictwo i gospodarka żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskiej. Problemy Rolnictwa Światowego. T. XVII. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  2. Jóźwiak J., Podgórski J. 1998: Statystyka od podstaw. PWE, Warszawa.
  3. Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. 2007: GUS Warszawa, s. 249,489-506.
  4. Rynek mięsa. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW nr 32. Popyt na żywność. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 1-7.
  5. Rynek mięsa wieprzowego. MRiRW nr 1-51 z lat 2005-2008.
  6. Timofiejuk I. 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody r. Zeszyty metodyczne. GUS, Warszawa [http://ec.europa.eu/agriculture/markets/pig/porc.xls].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu