BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szybiga Krystyna (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Nowak Marek (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Tytuł
Przestrzenny aspekt zaopatrzenia miast Dolnego Śląska w warzywa i owoce
Spatial Aspect of Supplying Lower Silesia Cities in Fruit and Vegetables
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 427-432, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Produkty ogrodnicze, Owoce, Zaopatrzenie, Warzywa, Konsumpcja
Horticultural products, Fruit, Supplies, Vegetables, Consumption
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Zasoby naturalne Dolnego Śląska, położenie i klimat stanowią ogromny potencjał gospodarczy warunkujący długookresową zdolność do konkurowania w zakresie produkcji owoców i warzyw. Województwo nie jest jednak konkurencyjne w zakresie wielu produktów ogrodniczych, które dostarczane są z innych regionów kraju i z zagranicy. Główną rolę w zaopatrzeniu handlu detalicznego, stołówek oraz jednostek gastronomicznych pełni rynek hurtowy Targpiast, zlokalizowany we Wrocławiu. (abstrakt oryginalny)

Natural resources of Lower Silesia, localization, as well as climate are creating greate economic potential, which determinates ability to rival in long time in range of fruit and vegetables production. However, Voivodship is not competitive in range of many agricultural products, which are delivered from other country regions and from abroad. Main role in supply of retails, canteens and catering objects acts wholesale market Targpiast, located in Wroclaw. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamczewska-Sowińska K., Biesiada A., Dębicz R., Kotecki A., Sobkowicz P., Sosna I., Strzelecka K., Szewczuk A., Wolski K. 2007: Produkcja roślinna na Dolnym Śląsku na początku XXI wieku. [w:] Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 375-396.
  2. Dyngus M. 2006: Realizacja zasad wspólnej polityki rolnej na rynku owoców i warzyw przez ARR. [w:] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, nr 28, s. 53-55.
  3. [http://www.izz.waw.pl] strona internetowa Instytutu Żywności i Żywienia.
  4. Nowak M., Szybiga K. 2008: Struktura dostaw warzyw i owoców na rynki miast Dolnego Śląska. [w:] Agrobiznes a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Red. nauk. F. Kapusta. Publikacje Naukowe AE im. O. Langego we Wrocławiu, nr 1192 (w druku).
  5. Rejman K., Świątkowska M., Świstak E. 1998: Model wyżywienia ludności Polski w roku 2005 r. Przemysł Spożywczy, nr 2, 2-4.
  6. Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2006: GUS, Warszawa.
  7. Rocznik Statystyczny Województwa Dolnośląskiego. 2006: Urząd Statystyczny we Wrocławiu.
  8. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2006: IERiGR-PIB, ARR, MRiRW, nr 28, s. 23-38.
  9. Szczepaniak I. 2006: Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. [w:] Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE. IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 37, 9-18.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu