BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Świątkowska Monika (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Krajewski Karol (Akademia Morska w Gdyni)
Tytuł
Reklama społeczna jako narzędzie poprawy konkurencyjności w przypadku produkcji żywności naturalnej w Polsce
The Social Advertising as an Instrument the Competitiviness of the Natural Food Product in Poland Development
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 433-437, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Zdrowa żywność, Reklama, Konkurencyjność, Kampanie społeczne
Organic food, Health food, Advertising, Competitiveness, Social campaigns
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania było określenie znaczenia reklamy, a szczególnie reklamy społecznej dla kształtowania rynków żywnościowych produktów naturalnych i podniesienia w ten sposób konkurencyjności tych produktów, z wykorzystaniem doświadczeń Polski. Stwierdzono, że reklama o charakterze ogólnym stanowi ważne narzędzie marketingowe w kształtowaniu popytu na produkty naturalne w Polsce oraz poprawy wizerunku tych produktów w świadomości konsumentów, wpływając tym samym na podniesienie konkurencyjności tego kierunku produkcji rolniczej oraz na zwiększenie przychodu rolników i przetwórców. (abstrakt oryginalny)

The paper the importance of generic advertising and social programmes for agra- and food markets especially for natural products market. In conclusion, the generic and social advertising are important marketing tools in increasing consumer demand for natural products market- organic and traditional food The are also important methods to realise the agricultural policy. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baran R. 2006: Rolnictwo ekologiczne - kampania informacyjna. Testardo RedCell, materiały dla Senatu RP, Warszawa, prezentacja, listopad.
  2. Goldberg M.E., Fishbein M., Middlestadt S.E. 1997: Social Marketing - Theoretical and Practical Perspectives. Lawrence Erlbaum Associates, Publishers, Mahwah, New Jersey, London.
  3. Kowalczyk-Hoyer B., Hoyer M. 2006: Rynek żywności ekologicznej w Polsce - perspektywy rozwoju i szanse dla inwestorów. Raport STIC. Warszawa.
  4. Krajewski K., Świątkowska M. 2006: Rolnictwo i produkty ekologiczne wspierane działaniami promocyjnymi. Przemysł Spożywczy, nr 12, s. 6-11.
  5. Pilarski S. 2007. Informacja jako czynnik rozwoju rynku żywności ekologicznej. Roczniki Naukowe SERiA, 2007, t. IX, z.4, s. 138-144.
  6. Sahota A. 2006: The World of Organic Agriculture Statistic & Emerging Trends. IFOAM & FIBL.
  7. Śmiechowska M. 2002: Studia nad produkcją, jakością i konsumpcją żywności ekologicznej. Prace Naukowe AM Gdynia, Gdynia.
  8. Świątkowska M., Berger S. 2001: Reklama żywności jako narzędzie kształtowania postaw konsumentów i rynku produktów spożywczych. Wyd. SGGW, Warszawa.
  9. Świątkowska M. 2007: Poprawa konkurencyjności produkcji ekologicznej w Polsce poprzez reklamę społeczną ze środków Unii Europejskiej. [w:] Kształtowanie konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw (red. Nogalski B., Rybicki J.) Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, s. 149-160.
  10. Wandel M., Bugge A. 1997: Environmental concern in consumer evaluation of food quality. Food Quality and Preference, vol. 8, 1, 19-26.
  11. Wller H., Yussefi M. 2007: The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. IFOAM.
  12. Zanoli R., Bähr M., Botschen M., Labrenz H., Naspetti S., Thelen E. 2004: The European Consumer and Organic Food. School of management and Business. The University of Wales in Aberystwyth.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu