BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Winnicki Tomasz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Szwejkowska Beata (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Problemy ekonomiczne produkcji warzywniczej i konkurencyjność polskich produktów na rynkach zagranicznych
The Main Economic Problems of the Polish Vegetable Production and Its Competitiveness on the Foreign Markets
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 463-468, tab., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja roślinna, Organizacje producenckie, Warzywa, Konkurencja międzynarodowa
Crop production, Producer organisations, Vegetables, International competition
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W materiale przedstawiono charakterystykę produkcji warzyw w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. Produkcja warzyw wymaga szybkich zmian, które pozwolą konkurować polskim producentom na rynku międzynarodowym. Szczególną uwagę należy przywiązywać do koncentracji produkcji, jej jakości, a także marketingu. W przypadku rozdrobnionej produkcji wskazana jest współpraca pomiędzy producentami, jednak ta bariera może okazać się bardzo trudna do przejścia. (abstrakt oryginalny)

The aim of the paper was to characterize Polish vegetable production, especially in comparison to E.U. Member States vegetable production. The analysis showed that a lot of change has to take place in order to enhance the competitive power of the Polish producers of vegetables on the European market. The most important issues are: to start the process of concentrating the vegetable production, to take measures to ensure the vegetables quality, to use modern mechanisms of marketing. The cooperation between producers is strongly recommended, but this goal will be rather difficult to accomplish. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. FAOSTAT 2005, 2006, 2007.
  2. GUS. 2006: Rocznik Statystyczny.
  3. Grzelak A. 2005: Bariery rozwoju i funkcjonowania grup producenckich w polskim rolnictwie w świetle badań ankietowych. Agrobiznes 2005. Zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 1070, 299-304.
  4. Kaniszewski S. 2007: Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy. Hasło Ogrodnicze, 4, 153-156.
  5. Milewski L. 2006: Konkurencyjność gospodarstw rolniczych na tle powiązań w systemach dystrybucji w Polsce. [w:] Urban S. (red.), Agrobiznes 2006. Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. Tom 2, AE Wrocław, 123-130.
  6. Prus P. 2006: Opinie rolników na temat współpracy w ramach grup producentów rolnych. Roczniki Naukowe SERiA, tom VIII, zeszyt 1, 150-153.
  7. Rynek owoców i warzyw. 2006: Raporty rynkowe MRiGŻ, ARR, IERiGŻ, nr 10, 1-27.
  8. Rynek owoców i warzyw. 2007: Raporty rynkowe MRiGŻ, ARR, IERiGŻ, nr 9, 1-24.
  9. Rynek rolny. 2008: Analiza, tendencje, oceny. Kwiecień, 28-32.
  10. Stępka G., Smoleński T. 2008: Rynek warzyw. Rynek Rolny. Analizy, tendencje, oceny. IERiGŻ, kwiecień, 25-34.
  11. Trzęsowski M. 2006:Wplyw przygotowania produktów do sprzedaży na kształtowanie się cen i dochodów rolniczych na hurtowym rynku warzyw. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4 (48), 64.
  12. Trzęsowski M. 1995: Marketing się opłaca - to samo ale nie to samo. Hasło Ogrodnicze, 12, 18-19.
  13. Winnicki T. 2007: Dystrybucja warzyw w kontekście rynku UE. Roczniki Naukowe SERiA, Tom IX, zeszyt 4, 224-229.
  14. Świetlik J., Mierwiński J. 1997: Produkcja ogrodnicza pod osłonami - stan i perspektywy. Mag. Ogrod., lipiec, 105-113.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu