BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wyszkowska Zofia (Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy)
Tytuł
Koszty produkcji i ceny sprzedaży jako element konkurencyjności przedsiębiorstw
Production Costs and Selling Prices as Components of Companies Competitiveness
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 4, s. 480-485, tab., rys., bibliogr. 5 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Koszty produkcji, Ustalanie cen
Dairy industry, Production costs, Price-fixing
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W opracowaniu skupiono się na analizie rachunku kosztów i zasadach ustalania cen sprzedaży w przedsiębiorstwach przetwarzających mleko. Przedstawiono zasady obliczania kosztów produkcji oraz zamieszczono informacje o produktach, które przynoszą w przedsiębiorstwie zyski i straty. Ceny ustalane są na podstawie informacji o kosztach produkcji i na podstawie informacji o cenach produktów podobnych znajdujących się na rynku. (abstrakt oryginalny)

The main point of this work is to present the analysis of cost account and rules of setting selling prices in milk processing companies. The rules of setting selling prices and information about products that bring profits and losses in companies are presented in this work. The setting of selling prices is based on information about costs of production and prices of similar products that already are on the market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Drury C. 2002: Rachunek kosztów. PWN, Warszawa, 38.
  2. Jarugowa A. 1998: Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza. Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Warszawa, 28.
  3. Sobańska I. 2001: Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza. Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 78.
  4. Sojak S. 2003: Rachunkowość zarządcza. TNOiK, Toruń, 32.
  5. Wyszkowska Z. 2001 : Przetwórczość mleczarska w rozwoju agrobiznesu. Akademia Rolnicza, Szczecin, 311-316.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu