BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jasnowska-Małecka Joanna (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Biologiczne metody wykrywania alergenów w żywności
Biological Methods of Allergen Detection in Food
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011, nr 183, s. 100-120, bibliogr. 63 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Badanie żywności, Biologia, Mikrobiologia, Alergeny
Food, Food research, Biology, Microbiology, Allergens
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono komercyjnie dostępne testy i obecne naukowe opracowania umożliwiające oznaczenie alergenów w żywności, takie jak metody biologiczne oparte na analizie białka, tj. immunoenzymatyczne testy typu ELISA, testy immunochromatograficzne typu LFA, biosensory oraz metody oparte na analizie DNA wykorzystujące reakcję PCR. Scharakteryzowano możliwości i ograniczenia dostępnych rozwiązań analitycznych. Przedstawiono również potencjał analityczny metod opartych na spektroskopii mas w analizie alergenów pokarmowych jako metody porównawczej. (abstrakt oryginalny)

The article concerns the commercially available and the latest scientific developments in food allergen analysis e.g. rapid enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA), lateral-flow immunochromatographic assays (LFA), biosensors and methods based on DNA analysis, e.g. PCR. The analytical potential of mass spectrometry as a relative method for food allergen detection is presented. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bettazzi, F., Lucarelli, F., Palchetti I., Berti, F., Marrazza, G., Mascini M., 2008, Disposable Electrochemical DNA-array for PCR Amplified Detection of Hazelnut Allergens in Foodstuffs, Analytica Chimica Acta, vol. 614, s. 93-102.
  2. Brehmer, M.G.E.G., Smits, N.G.E., Haasnoot, W., 2009, Biosensor Immunoassay for Traces of Hazelnut Protein in Olive Oil, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 395, s. 119-126.
  3. Czerwenka, C., Maier, I., Potocnik, N., Pittner, F., Lindner, W., 2007, Absolute Quantitation of beta-Lactoglobulin by Protein Liquid Chromatography-Mass Spectrometry and Its Application to Different Milk Products, Analytical Chemistry, vol. 79, s. 5165-5172.
  4. Dahinden, I., von Buren, M., Luthy, J., 2001, A Quantitative Competitive PCR System to Detect Contamination of Wheat, Barley or Rye in Gluten-free Food for Coeliac Patients, European Food Research and Technology, vol. 212, s. 228-233.
  5. Demmel, A., Hupfer, C., Hampe, E.L, Busch, U., Engel, K., 2008, Development of a Real-time PCR for the Detection of Lupine DNA (Lupinus Species) in Foods, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 56, s. 4328-4332.
  6. Dupont, D., Muller-Renaud, S., 2006, Quantification of Proteins in Dairy Products Using an Optical Biosensor Journal of AOAC International, vol. 89, s. 843-848.
  7. Dyrektywa Komisji 2007/68/WE z dnia 27 listopada 2007 roku zmieniająca załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, zawierający wykaz składników, które należy obowiązkowo umieścić na etykietach środków spożywczych, Dz.U. UE L 310/11.
  8. Dz.U. nr 137, poz. 966, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych.
  9. Fajardo, V., Gonzalez, I., Rojas, M., Garcia, T., Martin, R., 2010, A Review of Current PCR-based Methodologies for the Authentication of Meats from Game Animal Species, Trends in Food Science & Technology, vol. 21, s. 408-421.
  10. Fremont, S., Kanny, G., Bieber, S., Nicolas, J.R, Moneret-Vautrin, D.A., 1996, Identification of a Masked Allergen, Alphalactalbumin, in Baby-food Cereal Flour Guaranteed Free of Cows Milk Protein, Allergy, vol. 51, s. 749-754.
  11. Germini, A., Scaravelli, E., Lesignoli, F., Sforza, S., Corradini, R., Marchelli, R., 2005 Polymerase Chain Reaction Coupled with Peptide Nucleic Acid High-performance Liquid Chromatography for the Sensitive Detection of Traces of Potentially Allergenic Hazelnut in Foodstuffs, European Food Research Technology, vol. 220, s. 619-624.
  12. Holzhauser, T., Stephan, O., Vieths, S., 2002, Detection of Potentially Allergenic Hazelnut (Corylus avellana) Residues in Food: a Comparative Study with DNA PCR-ELISA and Protein Sandwich-ELISA, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 50,s.5808-5815
  13. Homola, J., 2008, Surface Plasmon Resonance Sensors for Detection of Chemical and Biological Species, Chemical Reviews, vol. 108, s. 462-493.
  14. Huang, Y., Bell, M.C., Suni, I.I., 2008, Impedance Biosensor for Peanut Protein Ara h 1, Analytical Chemistry, vol. 80, s. 9157-9161.
  15. Indyk, H.E., Filonzi, E.L., Gapper, L. W., 2006, Determination of Minor Proteins of Bovine Milk and Colostrum by Optical Biosensor Analysis, Journal of AOAC International, vol. 89, s. 898-902.
  16. Jędrychowski, L., Wróblewska, B., 2009, Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych - aspekty zdrowotne i żywieniowe, w: Dziuba, J., Fornal, Ł. (red.), Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, s. 271-369.
  17. Johansson, S.G.O., Hourihane, J.O'B., Bousquet, J., Bruijnzeel-Koomen, C., Dreborg, S., Haahtela, T., Kowalski, M.L., Mygind, N., Ring, J., Van Cauwenberge, P., Van Hage-Hamsten, M., Wuthrich B., 2001, Position Paper. A Revised Nomenclature for Allergy. An EAACI Position Statement from the EAACI Nomenclature Task Force, Allergy, vol. 56, s. 813-824.
  18. Jonsson, H., Hellenas, K.E. 2001, Optimizing Assay Conditions in the Detection of Food Allergens with Biacore's SPR Technology, Biacore Journal, vol. 2, s. 16-18.
  19. Kirsch, S., Fourdrilis, S., Dobson, R., Scippo, M.L., Maghuin-Rogister, G., De Pauw, E., 2009, Quantitative Methods for Food Allergens: a Review, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 395, s. 57-67.
  20. Koppel, E., Stadler, M., Luthy, J., Hubner, P., 1998, Detection of Wheat Contamination in Oats by Polymerase Chain Reaction (PCR) and Enzyme-linked Immunosorbent Assay (ELISA), Zeitschrift fur Lebensmitteluntersuchung und Forschung A, vol. 206, s. 399-403.
  21. Koppelman, S.J., Knulst, A.C., Koers, W.J., Penninks, A.H., Peppelman, H., Vlooswijk, R., Pigmans, I., van Duijn, G., Hessing, M., 1999, Comparison of Different Immunochemical Methods for the Detection and Quantification of Hazelnut Proteins in Food Products, Journal of Immunological Methods, vol. 229, s. 107.
  22. Kress-Rogers, E., 2001, Instrumentation for food quality assurance, w: Kress-Rogers, E., Brimelow, C.J.B., Instrumentation and Sensors for the Food Industry, Woodhead Publishing Limited, 2001, s. 1-24.
  23. Leuvering, J.H.W., Thal, P.I.H.M., van der Waart, M., Schuurs, A.H.W.M., 1980, Sol particle immunoassay (SPIA), J Immunoassay, vol. 1, s. 77-91.
  24. Linkiewicz, A., Wiśniewska, I., Sowa, S., 2006, Molekularne metody wykrywania i identyfikacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO), Biotechnologia, vol. 74, s. 44-53.
  25. Maier, I., Morgan, M.R., Lindner, W., Pittner, F., 2008, Optical Resonance-Enhanced Absorption-Based Near-Field Immunochip Biosensor for Allergen Detection, Analytical Chemistry, vol. 80, s. 2694-2703.
  26. Malmheden Yman, I., Eriksson, A., Everitt, G., Yman, L., Karlsson, T., 1994, Analysis of Food Proteins for Verification of Contamination or Mislabeling, Food and Agricultural Immunology, vol. 6, s. 167-172.
  27. Mills, E.N.C., Mackie, A.R., Burney, P., Beyer, K., Frewer, L., Madsen, C., Botjes, E., Crevel, R.W.R., Van Ree, R., 2007, The Prevalence, Cost and Basis of Food Allergy Across Europe, Allergy, vol. 62, s. 717-722.
  28. Mills, E.N.C., Jenkins, J.A., Alcocer, M.J.C., Sherry, P.R., 2004, Structural, Biological, and Evolutionary Relationships of Plant Food Allergens Sensitizing via the Gastrointestinal Tract, Critical Reviews in Food Science & Nutrtion, vol. 44, s. 379-407.
  29. Mohammed, I., Mullett, W.M., Lai, E.P.C., Yeung, J.M., 2001, Is Biosensor a Viable Method for Food Allergen Detection? Analytica Chimica Acta, vol. 444, s. 97-102.
  30. Monaci, L., Visconti, A., 2009, Mass Spectrometry-based Proteomics Methods for Analysis of Food Allergens, Trends in Analytical Chemistry, vol. 28, s. 581-591.
  31. Monaci, L., Visconti, A., 2010, Immunochemical and DNA-based Methods in Food Allergen Analysis and Quality Assurance Perspectives, Trends in Food Science & Technology, vol. 21, s. 272-283.
  32. Mustorp, S., Engdahl-Axelsson, C., Svenson, U., Holck, A., 2008, Detection of Celery (Apium graveolens), Mustard (Sinapis alba, Brassica juncea, Brassicanigra) and - Sesame (Sesamum indicum) in Food by Real-time PCR. European Food Research and Technology, vol. 226, s. 771-778.
  33. Pafundo, S., Gulli, M., Marmiroli, N., 2010, Multiplex Real-time PCR Using SYBR®GreenER™ for the Detection of DNA Allergens in Food, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 396, s. 1831-1839.
  34. Pietrzyk, S., 2009, Alergeny w żywności, cz.1, Laboratorium, vol. 7-8, s. 25-29.
  35. Poms, R.E., Agazzi, M.E., Bau, A., Brohee, M., Capelletti, C., Norgaard, J.V., Anklam, E., 2005, Inter-laboratory Validation Study of Five Commercial ELISA Test Kits for the Determination of Peanut Proteins in Biscuits and Dark Chocolate, Food Additives and Contaminants, vol. 22, s. 104-112.
  36. Poms, R.E., Anklam, E., Kuhn, M., 2004, Polymerase Chain Reaction Techniques for Food Allergen Detection, Journal of AOAC International, vol. 87, s. 1391-1397.
  37. Popping, B., Diaz-Amigo, C., Hoenicke, K., 2009, Molecular Biological and Immunological Techniques and Applications for Food Chemists, John Wiley and Sons, New Jersey.
  38. Reid, L.M., O'Donnell, C.P., Downey, G., 2006, Recent Technological Advances for the Determination of Food Authenticity, Trends in Food Science & Technology, vol. 17, s. 344-353.
  39. Sancho, A.L, Mills, E.N.C., 2010, Proteomic Approaches for Qualitative and Quantitative Characterisation of Food Allergens, Regulatory Toxicology and Pharmacology, vol. 58, s. 42-46.
  40. Scaravelli, E., Brohee, M., Marchelli, R., Van Hengel, A.J., 2008, Development of Three Real-time PCR Assays to Detect Peanut Allergen Residue in Processed Food Products, European Food Research and Technology, vol. 227, s. 857-869.
  41. Scheibe, B., Weiss, W., Rueff, F., Przybilla, B., Gorg, A., 2001, Detection of Trace Amounts of Hidden Allergens: Hazelnut and Almond Proteins in Chocolate, Journal Chromatography B, vol. 756, s. 229-237.
  42. Schubert-Ullrich, P., Rudolf, J., Ansari, P., Galler, B., Fuhrer, M., Molinelli, A., Baumgartner, S., 2009, Commercialized Rapid Immunoanalytical Tests for Determination of Allergenic Food Proteins: an Overview, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 395, s. 69-81.
  43. Słomski, R., 2008, Reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR), w: Ryszard, S. (red.), Analiza DNA. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, s. 131-143.
  44. Sokołowska-Kozieł, D., Bugajewska, A., 2007, Alergeny - problemy znakowania żywności i kontrola ryzyka występowania substancji alergennych w zakładzie produkcyjnym, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, vol. 6, s. 62-66.
  45. Stephan, O., Vieths, S., 2004, Development of a Real-time PCR and a Sandwich ELISA for Detection of Potentially Allergenic Trace Amounts of Peanut (Arachis hypogaea) in Processed Foods, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 52, s. 3754-3760.
  46. Suzuki, M., Ozawa, F., Sugimoto, W., Aso, S., 2001, Miniaturization of SPR Immunosensors, Analytical Science, 17 Supplement I, s. 265-267.
  47. Szymkiewicz, A., 2007, Alergeny pokarmowe pochodzenia roślinnego, Przemysł Spożywczy, vol. 7, s. 35-37.
  48. Taylor, S.L., Hefle, S.L., 2005, Allergen control, Food Technology, vol. 59, s. 40-43.
  49. Taylor, S.L., Nordlee, J.A., Niemann, L.M., Lambrecht, D.M., 2009, Allergen Immunoassays Considerations for Use of Naturally Incurred Standards, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 395, s. 83-92.
  50. van Hengel, A.J., Capelletti, C., Brohee, M., Anklam, E., 2006 Validation of Two Commercial Lateral Flow Devices for the Detection of Peanut Proteins in Cookies: Interlaboratory Study, Journal of AOAC International, vol. 89, s. 462.
  51. van Hengel, A.J., 2007, Food Allergen Detection Methods and the Challenge to Protect Food-allergic Consumers, Analytical and Bioanalytical Chemistry, vol. 389, s. 111-118.
  52. Weber, P., Steinhart, H., Paschke, A., 2007, Investigation of the Allergenic Potential of Wines Fined with Various Proteinogenic Fining Agents by ELISA, Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 55, s. 3127-3133.
  53. Wróblewska, B., 2002, Wielka ósemka alergenów pokarmowych, Alergia, vol. 4, s. 15.
  54. Wróblewska, B., 2007, Białka pochodzenia zwierzęcego jako alergeny pokarmowe, Przemysł Spożywczy, vol. 12, s. 14-17.
  55. Wróblewska, B., Szymkiewicz, A., Jędrychowski, L., 2007, Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, vol. 6, s. 7-19.
  56. Yman, I.M., Eriksson, A., Johansson, M.A., Hellenaes, K.E.J., 2006, Food Allergen Detection with Biosensor Immunoassays, Journal of AOAC International, vol. 89, s. 856-861.
  57. www.aoac.org/testkits/testedmethods.html [dostęp: 20.12.2010].
  58. www.fabimex.com.pl/oferta.php?i=11 [dostęp: 7.01.2011].
  59. www.jaalergik.pl/alergia-pokarmowa_aktualnosci-tresc_101.html [dostęp: 20.12.2010].
  60. www.lkb.pl [dostęp: 20.12.2010].
  61. www.nlab.pl/spr.html [dostęp: 7.01.2011].
  62. www.nuscana.pl [dostęp: 7.01.2011].
  63. www.r-biopharm.com/product_site.php [dostęp: 7.01.2011].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu