BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gwiazdowska Daniela (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Wykrywanie drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności za pomocą klasycznych i szybkich metod mikrobiologicznych
The Detection of Foodborne Pathogens Using Conventional and Rapid Microbiological Methods
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011, nr 183, s. 137-153, rys., bibliogr. 52 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Toksykologia żywności, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Mikrobiologia
Food, Food toxicology, Food health safety, Microbiology
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności stanowią ogromny problem zarówno w krajach uprzemysłowionych, jak i rozwijających się. Każdego roku odnotowuje się dużą liczbę zatruć pokarmowych na całym świecie, w tym wiele przypadków śmiertelnych, a zarazem sporo przypadków o nieznanej etiologii. Klasyczne metody wykrywania mikroorganizmów, stanowiące metody referencyjne, charakteryzują się pracochłonnością i długim czasem oczekiwania na wynik. Dostępne są obecnie różne wariantywne sposoby przeprowadzania analizy mikrobiologicznej. W niniejszym opracowaniu przedstawiono uproszczenia i modyfikacje metod tradycyjnych oraz testy biochemiczne i immunologiczne do identyfikacji mikroorganizmów. Scharakteryzowano także metody instrumentalne wykorzystujące zjawiska fluorescencji i luminescencji oraz zmiany impedancji z uwzględnieniem możliwości ich zastosowania w praktyce. (abstrakt oryginalny)

The presence of pathogenic microorganisms in food is a serious problem in industrialized as well as developing countries. Every year many foodborne diseases are reported worldwide, including many deaths and cases with unknown etiology. Traditional methods are harmonized, well accepted and used in official control, but they are laborious and lengthy. Nowadays numerous and diverse alternative methods for microbiological analysis are offered. In the presented paper modifications of conventional methods as well as rapid biochemical tests and immunological methods for identification of microorganisms are described. Some instrumental methods, such as fluorescence and luminescence techniques, as well as impedance methods are also characterized. Applicability of the mentioned methods has also been taken into account. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Adams, M.R., Moss, M.O., 2008, Food Microbiology, RCS Publishing, Cambridge, UK, s. 182-184.
  2. Amann, R., Glocker, F.-O., Neef, A., 1997, Modern Methods in Subsurface Microbiology: in situ Identification of Microorganisms with Nucleic Acid Probes, FEMS Microbiology Reviews, vol. 20, s. 191-200.
  3. Baatout, S., De Boever, P., Mergeay, M., 2006, Physiological Changes Induced in Four Bacterial Strains Following Oxidative Stress, Applied Biochemistry and Microbiology, vol. 42, s. 369-377.
  4. Bell, C., Neaves, P., Williams, A.P., 2005, Food Microbiology and Laboratory Practice, Blackwell Publishing, Iowa, USA.
  5. Ben Amor, K., Vaughan, E.E., de Vos, W.M., 2007, Advanced Molecular Tools for the Identification of Lactic Acid Bacteria, The Journal of Nutrition, vol. 137, s. 741-750.
  6. Blasco, L., Ferrer, S., Pardo, I., 2003, Development of Specific Fluorescent Oligonucleotide Probes for in situ Identification of Wine Lactic Acid Bacteria, FEMS Microbiology Letters, vol. 225, s. 115-123.
  7. Capell, C.J., Kirby, R.M., Moss, M.O., 1995, A Method and Medium for the Electrical Detection of LISTERIA spp. From Food, International Journal of Food Microbiology, vol. 25, s. 169-177.
  8. Daskalov, H., 2006, The Importance of Aeromonas Hydrophila in Food Safety, Food Control, vol. 17, s. 474-483.
  9. Deckenback, J., Young, C.C., White, J.A., 2002, A Sensitive Method for the Detection and Differentiation of Staphylococcus Aureus Enterotoxins in an Automated, Electrochemiluminescent - Based Format, Abstracts of the General Meeting of the American Society for Microbiology, vol. 102, s. 368.
  10. Decker, E.M., 2001, The Ability of Direct Fluorescence-based, Two-colour Assays to Detect Different Physiological States of Oral Streptococci, Letters in Applied Microbiology, vol. 33, s. 188-192.
  11. Duvall, R.E., Eklund, M., Tran, T.T., Hitchins, A.D., 2006, Improved DNA Probe Detection of Listeria Monocytogenes in Enrichment Culture After Physical-Chemical Fractionation, Journal of AOAC International, vol. 89, s. 172-179.
  12. Feldsine, P.T., Lienau, A.H., Forgey, R.L., Calhoon, R.D., 1997, Assurance Polyclonal Enzyme Immunoassay for Detection of Listeria Monocytogenes and Related Listeria Species in Selected Foods: Collaborative Study, Journal of AOAC International, vol. 80, s. 775-790.
  13. Glassmoyer, K.E., Russell, S.M., 2001, Evaluation of a Selective Broth for Detection of Staphylococcus Aureus Using Impedance Microbiology, Journal of Food Protection, vol. 1. 64, s. 44-50.
  14. Gunasekera, T.S., Sorensen, A., Attfield, P.V., S0rensen, S.J., Veal, D.A., 2002, Inducible Gene Expression by Nonculturable Bacteria in Milk after Pasteurization, Applied and Environmental Microbiology, vol. 68, s. 1988-1993.
  15. Haugland, R.P., 2005, The Handbook: a Guide to Fluorescent Probes and Labeling Technologies, Invitrogen Corp, Karlsbad, CA, USA, s. 704-732.
  16. Hochel, I., Slavickova, D., Viochna, D., Skvor, J., Steinhauserova, I., 2007, Detection of Campylobacter Species in Foods by Indirect Competitive ELISA Using Hen and Rabbit Antibodies, Food and Agricultural Immunology, vol. 18, s. 151-167.
  17. International Standards Organization, ISO 7218:2007, Microbiology of Food and Animal Feeding Stuff - General Requirements of Guidance for Microbiological Examination.
  18. Jasson, V., Jacxsens, L., Luning P., Rajkovic A., Uyttendaele, M., 2010, Alternative Microbial Methods: an Overview and Selection Criteria, Food Microbiology, vol. 27, s. 710-730.
  19. Jones, J.J., Stump, M.J., Fleming, R.C., Lay, J.O., Wilkins, C.L., 2004, Strategies and Data Analysis Techniques for Lipid and Phospholipid Chemistry Elucidation by Intact cell MALDI-FTMS, Journal of The American Society for Mass Spectrometry, vol. 15, s. 1665-1674.
  20. Jung, Y.S., Frank, J.F., Brackett, R.E., 2003, Evaluation of Antibodies for Immunomagnetic Separation Combined with flow Cytometry Detection of Listeria Monocytogenes, Journal of Food Protection, vol. 66, s. 1283-1287.
  21. Jungblut, P.R., 2001, Proteome Analysis of Bacterial Pathogens, Microbes Infections, vol. 3, s. 831-840.
  22. Karczmarczyk, M., Bartoszcze, M., 2006, Mikromacierze DNA - nowe narzędzie w wykrywaniu czynników biologicznych, Przegląd Epidemiologiczny, nr 60, s. 803- 811.
  23. Kawamura, O., Emoto, A., 2006, Production of Monoclonal Antibodies Against Zearalenone, Technical Bulletin of Faculty of Agriculture, Kagawa University, vol. 58, s. 7-11.
  24. Kłossowska, A., Malinowski, E., 2001, Drobnoustroje patogenne dla człowieka w mleku zbiorczym, Medycyna Weterynaryjna, nr 57, s. 28-31.
  25. Kowalik, J., Ziajka, S., 2005, Ocena wzrostu Listeria monocytogenes w mleku na podstawie programu PMP70 oraz badań własnych, Medycyna Weterynaryjna, nr 61, s. 940-942.
  26. Kumar, R., Surendran, P.K., Thampuran, N., 2008, Evaluation of Culture, ELISA and PCR Assays for the Detection of Salmonella in Seafood, Letters in Applied Microbiology, vol. 46, s. 221-226.
  27. Kumar, S., Balakrishna, K., Tuteja, U., Batra, H.V., 2003, Application of Monoclonal Antibodies to Flagellin of Salmonella Typhi for its Rapid Detection in Foods, Indian Journal of Microbiology, vol. 43, s. 193-197.
  28. Łobacz, A., Kowalik, J., Ziajka, S., 2008, Wykorzystanie zjawiska impedancji w mikrobiologii i higienie żywności, Medycyna Weterynaryjna, nr 64, s. 966-968.
  29. Maukonen, J., Alakomi, H.L., Nohynek, L., Hallamaa, K., Leppamaki, S., Matto, J., Saarela, M., 2006, Suitability of the Fluorescent Techniques for the Enumeration of Probiotic Bacteria in Commercial Non-dairy Drinks and in Pharmaceutical Products, Food Research International, vol. 39, s. 22-32.
  30. McFeters, G.A., Yu, F.P., Pyle, B.H., Stewart, P.S., 1995, Physiological Assessment of Bacteria Using Fluorochromes, Journal of Microbiological Methods, vol. 21, s. 1- 13.
  31. Miks, M.H., Warmińska-Radyko, I., 2008, Wybrane techniki fluorescencyjne w badaniach stanu fizjologicznego i przeżywania komórek bakteryjnych w żywności, Medycyna Weterynaryjna, nr 64, s. 623-627.
  32. Moldenhauer, J., 2003, Use of Impedance Methods in Pharmaceutical Methods, A News Letter for the Rapid Micro Users Group, vol. 3, s. 33-35.
  33. Moreno, Y., Collado, M.C., Ferrus, M. A., Cobo, J. M., Hernandez, E., Hernandez, M., 2006, Viability Assessment of Lactic Acid Bacteria in Commercial Dairy Products Stored at 4°C Using LIVE/DEAD® BacLightTM Staining and Conventional Plate Counts, International Journal of Food Science and Technology, vol. 41, s. 275-280.
  34. Nero, L.A., Rodrigues, L.D., Vicosa, G.N., Ortolani, M.B.T., 2008, Performance of Petrifilm Aerobic Count Plates on Enumeration of Lactic Acid Bacteria in Fermented Milks, Journal of Rapid Methods and Automation in Microbiology, vol. 16, s. 132-139.
  35. Nyachuba, D.G., Donnely, C.W., 2007, Comparison of 3M (TM) Petrifilm (TM) Environmental Listeria Plates Against Standard Enrichment Methods for the Detection of Listeria Monocytogenes of Epidemiological Significance from Environmental surface, Journal of Food Science, vol. 72, s. M346-M354.
  36. Oliveira, M., Blasco, L., Ferrer, S., Bernardo, F., 2004, Rapid and Simultaneous Detection of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes in milk by Fluorescent in situ Hybridisation, Revista Portuguesa de Ciencias Veterinarias, vol. 99, s. 215-218.
  37. Ootsubo, M., Shimizu, T., Tanaka, R., Sawabe, T., Tajima, K., Ezura, Y., 2003, Seven-hour Fluorescence in situ Hybridization Technique for Enumeration of Enterobacteriaceae in Food and Environmental Water Sample, Journal of Applied Microbiology, vol. 95, s. 1182-1190.
  38. Pendergrass, S.M., Jensen, P.A., 1997, Application of the Gas Chromatography-fatty Acid Methyl Ester System for the Identification of Environmental and Clinical Isolates of the family Micrococcaceae, Applied Occupational and Environmental Hygiene, vol. 12, s. 543-546.
  39. Schneid, A.D., Ludtke, C.B., Diel, C., Aleixo, J.A.G., 2005, Production and Caracterization of Monoclonal Antibodies for the Detection of Salmonella Enterica in Chicken Meat, Brazilian Journal of Microbiology, vol. 36, s. 163-169.
  40. Silva, B.O., Caraviello, D.Z., Rodriguez, A.C., Ruegg, P.I., 2005, Evaluation of Petrifilm for the Isolation of Staphylococcus aureus from Milk Samples, Journal of Dairy Science, vol. 88, s. 3000-3008.
  41. Skowrońska, A., Zmysłowska, I., 2006, Współczesne metody identyfikacji bakterii stosowane w ekologii mikroorganizmów wodnych - fluorescencyjna hybrydyzacja in situ (FISH), Postępy Mikrobiologii, nr 45, s. 183-193.
  42. Solve, M., Boel, J., Norrung, B., 2000, Evaluation of a Monoclonal Antibody Able to Detect Live Listeria monocytogenes and Listeria innocua, International Journal of Food Microbiology, vol. 57, s. 219-224.
  43. Trojanowska, K., Baumgart, J., Libudzisz, Z., Czaczyk K., Ołtuszak E., Polak, J., Szczęsna M., Tomczak, E., Wiewiórowska, M., Sip, A., Walkowiak-Tomczak, D., 2003, Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności, w: Jankiewicz, M., Kędzior, J. (red.), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, s. 325-407.
  44. Vasavada, P.C., 1992, Rapid Methods and Automation in Dairy Microbiology, Journal of Dairy Science, vol. 76, s. 3101-3113.
  45. Velasco-Garcia, M.N., Mottram, T., 2003, Biosensor technology addressing agricultural problems, Biosystems Engineering, vol. 84, s. 1-12.
  46. Wagner, M., Horn, M., Daims, H., 2003, Fluorescence in situ Hybridization for the Identification and Characterization of Prokaryotes, Current Opinion in Microbiology, vol. 6, s. 302-309.
  47. Warren, B.R., Parish, M.E., Schneider, K.R., 2006, Shigella as a Foodborne Pathogen and Current Methods for Detection in food, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, vol. 46, s. 551-567.
  48. Wawerla, M., Stolle, A., Schalch, B., Eisgruber H., 1999, Impedance Microbiology: Application in Food Hygiene, Journal of Food Protection, vol. 12, s. 1488-1496.
  49. Zaremba, M.L., Borowski, J., 1994, Podstawy mikrobiologii lekarskiej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, s. 47-49.
  50. Zhao, Z.J., Liu, X.M., 2005, Preparation of Monoclonal Antibody and Development of Enzymelinked Immunosorbent Assay Specific for Escherichia coli O157 in foods, Biomedical and Environmental Sciences, vol. 18, s. 254-259.
  51. Zwirglmaier, K., 2005, Fluorescence in situ Hybridization (FISH) - the Next Generateon, FEMS Microbiology Letters, vol. 246, s. 151-158.
  52. www.cdc.gov/foodborneburden/2011-foodborne-estimates.html [dostęp: 11.01.2011].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu