BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Malinowska Paulina (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Surowce przeciwutleniające stosowane w przemyśle kosmetycznym
Antioxidant Compounds Used in Cosmetic Industry
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011, nr 178, s. 30-39, rys., tab., bibliogr. 34 poz.
Słowa kluczowe
Kosmetyki, Przemysł kosmetyczny, Produkcja kosmetyków, Produkcja roślinna
Cosmetics, Cosmetic industry, Production of cosmetics, Crop production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W niniejszym opracowaniu omówiono charakterystykę, rodzaje i mechanizm działania przeciwutleniaczy stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Związki te w bardzo małych stężeniach, rzędu 0,001-0,1%, zabezpieczają surowce lipidowe i gotowe wyroby kosmetyczne przed autooksydacją oraz neutralizują wolne rodniki, zapobiegając powstawaniu uszkodzeń lipidów i białek skóry. Ponadto opisano naturalne przeciwutleniacze - polifenole, które oprócz właściwości przeciwutleniających wykazują również działanie uszczelniające naczynia kapilarne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, promieniochronne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. (abstrakt oryginalny)

In this study the profile, kinds and mechanism of effect of antioxidants used in the cosmetic industry, are described. These compounds, at very low concentration of 0,001-0,1%, protect lipid constituents and cosmetic products from auto-oxidation and they neutralize free radicals, preventing damages of skin lipids and proteins. Besides, we describe natural antioxidants - polyphenols, which apart from antioxidant activity, demonstrate also sealing capillary vessels, antiphlogistic, antiallergic, UV protective, antimycotic, antibacterial and antiviral activity. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Afaq, F., Mukhtar, H., 2006, Botanical antioxidants in the prevention of photocarcinogenesisand photoaging, Exp. Dermatol., 15, 678-684.
  2. Arct, J., Pytkowska, K., 2008, Flavonoids as components of biologically active cosmeceuticals, Clin. Dermatol., 26, 347-357.
  3. Baxter, R.A., 2008, Anti-aging properties of resveratrol: review and report of a patent newantioxidant skin care formulation, J. Cosmet. Dermatol., 7 (1), 2-7.
  4. Brand-Garnys, E.E., Denzer, H., Meijer, H., Brand, H.M., 2004, Flavonoids: the ultimate functionality, J. Pol. Soc. Cosm. Chem., 7 (1/2), 22-27.
  5. Dweck, A.C., 2005, Scrutinising special qualities of phytochemicals, Personal Care Magazine, 6 (2), 29-38.
  6. Elmets, C.A., Singh, D., Tubesing, K., Matsui, M., Katiyar, S., Mukhtar, H., 2001, Cutaneous photoprotection from ultravioletinjury by green tea polyphenols, J. Am. Acad. Dermatol., 44 (3), 425-432.
  7. Evans, J.C., Kodali, D.R., Addis, P.B., 2002, Optimal tocopherol concentrations to inhibit soybean oil oxidation, J. Am. Oil Chem. Soc., 79 (1), 47-51.
  8. Farris, P., 2007, Idebenone, green tea, andCoffeeberry® extract: new andinnovative antioxidants, Dermatol. Ther., 20 (5), 322-329.
  9. Field, S., Hazelwood, E., Bourke, B., Bourke, J.F., 2007, Allergic contact dermatitis from tertiarybutylhydroquinoneandLaureth12 in a hair dye, Contact Dermatitis, 56 (2), 116-117.
  10. Frankel, E.N., 1998, Lipid Oxidation, The Oily Press LTD, Dundee, Scotland.
  11. Glinka, R. Góra, J., 2000, Związki naturalne w kosmetyce, Warsaw Voice, Warszawa.
  12. Glinka, Ł., Ochocki, J., 2004, Flavonoids and their synthetic derivatives in contemporary therapy of the diseases of the cardiovascular and urinary systems, Pol. J. Cosmetol., 2, 70-80.
  13. Glinka, Ł., Ochocki, J., 2005, Natural antioxidants - the properties and applications in antineoplastic andantimicrobial therapy, Pol. J. Cosmetol., 3, 162-172.
  14. Jurkowska, S., 2003, Surowce kosmetyczne, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Fizykoterapii we Wrocławiu, Wrocław.
  15. Laguerre, M., Lecomte, J., Villeneuve, P., 2007, Evaluation of the ability of antioxidants to counteract lipidoxidation: Existing methods, new trends and challenges, Prog. Lipid Res., 46 (5), 244-282.
  16. Lupo, M.P., 2001, Antioxidants and vitamins in cosmetics, Clin. Dermatol., 19 (4), 467-473.
  17. Matławska, I., 2005, Farmakognozja, Wydawnictwo Akademii Medycznej w Poznaniu, Poznań.
  18. Marcinkiewicz-Salmonowiczowa, J., 1995, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk.
  19. Martini, M.C., 2007, Kosmetologia i farmakologia skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  20. Michniak, J., Stolarczyk, A., Burczyk, J., 2001, Działanie i zastosowanie polifenole i garbników w medycynie, Wiadomości Zielarskie, 9,19-22.
  21. Mielczarek, C., Brzezińska, E., 2000a, Flavonoids in cosmetics and cosmetology, part 1: Biological properties of flavonoids, Pol. J. Cosmetol., 1, 11-21.
  22. Mielczarek, C., Brzezińska, E., 2000b, Flavonoids in cosmetics and cosmetology, part 2: Flavonoid substances and their practical application, Pol. J. Cosmetol., 2, 74-87.
  23. Oborska, A., Arct, J., Mojski, M., 2001, Cosmetic application of flavonoids - practical aspects, J. Pol. Soc. Cosm. Chem., 4 (3-4), 26-31.
  24. Petsitis, X., Kipper, K., 2007, Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy, MedPharm Polska, Wrocław.
  25. Potargowicz, E., Szerszenowicz, E., 2006, Vegetal polyphenols in cosmetics, Pol. J. Cosmetol., 9 (2), 70-76.
  26. Schmid, D., Zulli, F., Nissen, H.P., Prieur, H., 2003, Penetration and metabolism of isoflavones in human skin, Cosmetics & Toiletries Magazine, 118 (9), 71-76.
  27. Sevin, A, Oztas, P., Senen. D., Han, U., Karaman, C., Tarimci, N., Kartal, M., Erdogan, B., 2007, Effects of polyphenols on skin damage due to ultraviolet A rays: an experimental study on rats, J. Eur. Acad. Dermatol. Venerol., 21 (5), 650-656.
  28. Shahidi, F., Naczk, M., 2004, Phenolics in food and nutraceuticals, CRC Press LLC, Florida.
  29. Sikora, M., 2003, Bioflawonoidy - naturalne antyoksydanty, Rynek Chemiczny, 2, 30-33.
  30. Sroka, Z., Gamian, A., Cisowski, W., 2005, Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego, Postępy Hig. Np. Dośw., 59, 34-41.
  31. Szukalska, E., 2003, Wybrane zagadnienia utleniania tłuszczów, Tłuszcze Jadalne, 38 (1-2), 42-61.
  32. Svobodova, A., Psotova, J., Walterova, D., 2003, Naturalphenolics inprevention of UV induced skin damage, Biomed. Papers, 147 (2), 137-145.
  33. Wojdyło, A., Oszmiański, J., Czemerys, R., 2007, Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs, Food Chem., 105 (3), 940-949.
  34. Yamaki, K., Taneda, S., Yanagisawa, R., Inoue, K.I., Takano, H., Yoshino, S., 2007, Enhancement of allergic responses in vivo and in vitro bybutylatedhydroxytoluene, Toxicol. Appl. Pharmacol., 223 (2), 164-172.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu