BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jakubowska Dominika (University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland), Radzymińska Monika (University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland), Smoczyński Stefan S. (University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland)
Tytuł
Food Safety : Perception of Risk Amongyoung Meat Consumers from Poland, Great Britain and Belgium
Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa: postrzeganie ryzyka przez młodych konsumentów z Polski, Wielkiej Brytanii i Belgii
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2010, nr 3, s. 95-102, tab., bibliogr. 22 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Jakość, Jakość produktów żywnościowych, Bezpieczeństwo żywnościowe, Żywność, Mięso, Świadomość konsumenta
Quality, Food quality, Food security, Food, Meat, Consumer awareness
Uwagi
summ., streszcz.
Kraj/Region
Polska, Wielka Brytania, Belgia
Poland, United Kingdom, Belgium
Abstrakt
W pracy zaprezentowano wyniki badań, których celem było poznanie poglądów młodych konsumentów, różnych narodowości, na temat obecności chemicznych substancji szkodliwych w produktach mięsnych. Badania przeprowadzono wśród młodych konsumentów, w wieku 19-34 lat, pochodzących z wybranych krajów europejskich i deklarujących spożywanie produktów mięsnych. Wykazano, że młodzi konsumenci są zaniepokojeni oddziaływaniem szkodliwych związków w mięsie na ich własne zdrowie i zdrowie przyszłych pokoleń. Młodzi respondenci z Polski (Olsztyn) mają znacznie niższy poziom wiedzy na temat bezpieczeństwa mięsa niż Brytyjczycy i Belgowie. (abstrakt oryginalny)

The aim of this paper was to present the opinions of young consumers of various nationalities on the presence of harmful chemical substances in meat The research was aimed at young consumers, 19-34 years old, from selected European countries, who declared consumption of meat. It was showed that young consumers are anxious about the effects of harmful compounds in meat on their own health and the health of future generations. Young respondents from Poland (Olsztyn) have a significantly lower level of knowledge concerning safety of meat than Britons and Belgians. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Migdał W., Pieszka M. (2007) Mięso a Polacy. Magazyn Przemysłu Mięsnego, 8-9, 94-99.
  2. Bartnikowska E. (2002) Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa i przetworów mięsnych. Gospodarka Mięsna, 2, 10-14.
  3. Anokwulu M. N. (2007) Contaminants in human foods. Nutrition & Food Science, 37(1), 61-67.
  4. Becker T., Benner E., Glitsch K. (2000) Consumer perception of fresh meat quality in Germany, British Food Journal, 3, 246-266.
  5. Baker G.A. (2003) Food Safety and Fear: Factors Affecting Consumer Response to Food Safety Risk. "International Food and Agribusiness Management Review, 6(1), 1-11.
  6. Knowles T., Moody R., McEachern M. (2007) European food scares and their impact on EU food policy, British Food Journal, 109 (1), 43-67.
  7. Krystallis A., Arvanitoyannis I. S. (2006) Investigating the concept of meat quality from the consumers' perspective: The case of Greece, Meat Science, 72, 164-176.
  8. Rak L. (2007) Opakowania mięsa i przetworów - wyzwania dla producentów, Gospodarka Mięsna, 08, 28-32.
  9. Sparks P., Shepherd R. (1994) Public perceptions of the potential hazard associated with food production and food consumption: an empirical study, Risk Analysis, 14 (5), 799-806.
  10. Yeung R.M.W, Morris J. (2006) An empirical study of the impact of consumer perceived risk on purchase likelihood: a modelling approach, International Journal of Consumer Studies, 30 (3), 294-305.
  11. Brewer M.S., Rojas M. (2008) Consumer attitudes toward issues in food safety, Journal of Food Safety, 28, 1-22.
  12. Verbeke W., Viaene J. (1999) Beliefs, attitude and behavior towards fresh meat consumption in Belgium: empirical evidence from consumer survey, Food Quality and Preference, 10 (6), 437-445.
  13. Verbeke W. (2001) Beliefs, attitude and behavior towards fresh meat revised after the Belgian dioxin crisis, Food Quality and Preference, 12 (8), 489-498.
  14. Pennings J. M. E., Wansink B., Meulenberg M. T. G. (2002) A note on modeling consumer reactions to a crisis: the case of the mad cow disease, International Journal of Research in Marketing, 19, 91-100.
  15. Kirk S.F. L., Greenwood D., Cade J. E., Alan D. Pearman A. D. (2002) Public perception of a range of potential food risks in the United Kingdom, Appetite, 38 (3), 189-197.
  16. Poppe C., Kjaernes U. (2003) Trust in food in Europe: A comparative analysis, Oslo: National Institute for Consumer Research.
  17. Miles S., Brennan M., Kuznesof S., Ness M., Ritson Ch., Lynn J. Frewer L.J. (2004) Public worry about specific food safety issues, British Food Journal, 106 (1), 9-22.
  18. The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF): Annual Report 2006, European Commission, Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 2007.
  19. Stan sanitarny kraju w roku 2006, Główny Inspektorat Sanitarny, Warszawa 2007.
  20. McCarthy M., Brennan M., Ritson Ch., De Boer (2006) Food hazard characteristics and risk reduction behaviour. The view of consumers on the island of Ireland, British Food Journal, 108(10), 875-891.
  21. De Boer, McCarthy M., Brennan M., Kelly A.L., Ritson Ch. (2005) Public understanding of food risk issues and food risk messages on the island of Ireland : The views of food safety experts, Journal of Food Safety, 25, 241-265.
  22. Grunert K.G. (2002) Current issues in understanding of consumer ford choice, Trends in Food Science and Technology, 13, 275-285.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu