BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czaja-Jagielska Natalia (Poznań University of Economics, Poland), Melski Krzysztof (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Changes in the Properties of Biodegradable Packaging Materials after Microwave Irradiation
Zmiany właściwości biodegradowalnych materiałów opakowaniowych po wpływem promieniowania mikrofalowego
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011, nr 186, s. 27-32, tab., wykr., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Opakowania, Biodegradacja, Promieniowanie jonizujące, Żywność
Packaging, Biodegradation, Ionizing radiation, Food
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Rosnący popyt na produkty z grupy "żywności wygodnej" generuje zapotrzebowanie na nowe rodzaje produktów przeznaczonych do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, co przekłada się na potrzebę opracowania nowych, innowacyjnych opakowań dostosowanych do wymagań procesu. W myśl strategii zrównoważonego rozwoju optymalnym rozwiązaniem jest połączenie nowoczesnej metody obróbki żywności z zastosowaniem opakowań z polimerów biodegradowalnych, których udział w rynku opakowań wykazuje stałą tendencję wzrostową. Celem prezentowanych badań było określenie wpływu dawki promieniowania mikrofalowego na właściwości wytrzymałościowe wybranych folii biodegradowalnych. Otrzymane wyniki wykazują, że promieniowanie mikrofalowe wywiera istotny wpływ na badane parametry. (abstrakt oryginalny)

The future of biodegradable packaging seems to be inevitable, especially in terms of the increasing number of packaging waste stored in landfills. The amount of biodegradable packaging increases rapidly. It causes a growing stream of biodegradable polymer waste. However, biodegradable materials are increasingly popular among the producers of food packaging, including the trendy group - so-called "convenient food". Such products are often intended for direct heating in microwave ovens therefore it is very important to test the behavior of adverse packaging foils in microwave field. The influence of microwave irradiation on mechanical parameters of biodegradable films was presented. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. ASTM F-1317-90, Standard Test Method for Calibration of Microwave Ovens.
  2. Petersen, K., Nielsen, P.V., Bertelsen, G., 1999, Potential of Biobased Materials for Food Packaging, Trends in Food Science & Technology, no. 10, p. 52-68.
  3. PN-EN ISO 527-1,2,3:1998, Plastics. Determination of Tensile Properties.
  4. Siracusaa, V., Rocculib, P., Romanib, S., Rosa, M.D., 2008, Biodegradable Polymers for Food Packaging: a Review, Trends in Food Science & Technology, no. 19, p. 634-643.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu