BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Morawska Magda (Gdynia Maritime University, Poland), Steinka Izabela (Gdynia Maritime University, Poland), Lisiecki Sławomir (Agricultural University in Szczecin, Poland), Rutkowska Maria (Gdynia Maritime University, Poland)
Tytuł
The Influence of Cottage Cheese Components on Barrier, Mechanical and Thermal Properties of Polylactide Packaging Films
Wpływ komponentów kwasowych serów twarogowych na właściwości barierowe, termiczne i mechaniczne polilaktydowych folii opakowaniowych
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2011, nr 186, s. 48-55, rys., tab., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Opakowania produktów spożywczych, Folie opakowaniowe, Oddziaływanie opakowania na żywność
Food packaging, Packaging foil, The impact of food packaging on food
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W ostatnich latach na rynku opakowań do żywności obserwowany jest trend do zastępowania klasycznych, sprawdzonych tworzyw sztucznych nowymi, biodegradowalnymi, przyjaznymi środowisku opakowaniami. Polilaktyd (PLA) stanowi najbardziej obiecujący materiał opakowaniowy na rynku opakowań do żywności na bazie biotworzyw. W Polsce twaróg pakowany jest głównie systemem próżniowym z zastosowaniem laminatów PA/PE i dotychczas na polskim rynku żywności nie pakowano twarogów w materiały biodegradowalne. Celem przeprowadzonych badań było określenie zmian właściwości mechanicznych, termicznych oraz barierowych folii polilaktydowych po kontakcie z komponentami twarogów. Roztwór kwasu mlekowego, serwatka i skrzep twarogowy przechowywane były, w opakowaniu z folii PLA, przez 21 dni w warunkach chłodniczych. Oznaczono przepuszczalność tlenu, pary wodnej i dwutlenku węgla, właściwości termiczne oraz mechaniczne przed i po kontakcie folii PLA z komponentami twarogów. (abstrakt oryginalny)

In recent years, the need for replacement many fossil fuel derived polymers by the materials produced from renewable resources is observed. Polylactide (PLA) is the most promising bio-based material currently available on the food packaging market. Until now, cottage cheese was not packed in packaging made from renewable resources. The main objective of the present investigations was to determine changes in mechanical, thermal and barrier properties of polylactide film during storage of cheese components. Polylactide films were subjected to contact with cheese components to simulate the effect of food/packaging interaction. Lactic acid solution, whey and curd of lactic acid bacteria were stored in polylactide bags for 21 days. Gas permeability (CO2, O2, H2O), thermal properties and tensile strength of PLA films were determined beforehand and after being exposed to cheese simulants. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. ASTM F1927-07, Standard Test Method for Determination of Oxygen Gas Transmission Rate, Permeability and Permeance at Controlled Relative Humidity through Barrier Materials Using a Coulometric Detector.
  2. Bastioli, C., 2005, Handbook of Biodegradable Polymers, Rapra Technology Ltd, Shawbury, Shrewsbury, Shropshire, UK.
  3. Chiellini, E., 2008, Environmentally Compatible Food Packaging, Woodhead Publishing Ltd, London.
  4. Cole, R., Mcdowell, D., Kirwan, J.M., 2003, Food Packaging Technology, Blackwell Publishing Ltd, London.
  5. Conn, R.E., Kolstad, J.J., Borzalleca, D.S., 1995, Safety Assessment of Polylactide (PLA) for Use as a Food Contact Polymer, Fd Chem. Toxic., no. 30,2, p. 273-283.
  6. Czemiawski, B., Michniewicz, J., 1998, Opakowania do żywności, Agro Food Technology.
  7. Fox, P.F., McSweeney, P.L.H., Cogan, T.M., Guinee, T.P., 2004, Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, 3rd ed., vol. 1, Elsevier Ltd.
  8. Frederiksen, C.S., Haugaard, V.K., Poll, L., Becker M.E., 2003, Light-induced Quality Changes in Plain Yoghurt Packed in Polylactate and Polystyrene, Eur Food Res Technol.,no. 217, p. 61-69.
  9. Guilbert, S., Gontard, N., Gorris, L., 1996, Prolongation of the Shelf-life of Perishable Food Products using Biodegradable Films and Coatings, Lebensm.-Wiss. u.-Technol., no. 29, p. 10-17.
  10. Holm, V.K., Risbo, J. Mortensen, G., 2006, Quality Changes in Semi-hard Cheese Packaged in a Poly(lactic acid) Material, Food Chem, no. 97 (3), p. 401-410.
  11. Kale, G., Auras, R., Singh, P., 2006, Degradation of Commercial Biodegradable Packages under Real Composting and Ambient Exposure Conditions, J Polym Environ., no. 14, p. 317-334.
  12. Lourdin, D., Coignard, H., Bizot, H., Colonna, P., 1997, Influence of Equilibrium Relative Humidity and Plasticized Concentration on the Water Content and Glass Transition of Starch Materials, Polymer, no. 38, p. 5401-5406.
  13. Michalska-Pożoga, I., 2008, Barierowość materiałów polimerowych - metody i techniki badań, Opakowanie, no. 8, p. 30-33.
  14. Plackett, D.V., Holm, V.K., Johansen, P., Ndoni, S., Nielsen, P.V., Sipilainen-Malm, T., Soderglrd, A., Verstichel, S., 2006, Characterization of l-polylactide and Ipolylactide-polycaprolactone co-polymer films for Use in Cheese-packaging Applications, Pack Technol Sci., no. 19, p. 1-24.
  15. PN-EN ISO 527-1,2,3:1998, Plastics - Determination of Tensile Properties.
  16. PN-EN ISO 15106-2:2007. Tworzywa sztuczne - Folie i płyty - Oznaczanie szybkości przenikania pary wodnej - Część 2: Metoda czujnika podczerwieni.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu