BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bazarnik Jacek (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Zarządzania), Gwiżdż Halina (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Ekonomiki Obrotu)
Tytuł
Tendencje i prawidłowości rozwoju struktury spożycia artykułów żywnościowych w krajach socjalistycznych
Tendencies and Regularities of the Development in the Structure of Food Consumption in Communist Countries
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1989, nr 304, s. 131-148, rys., tabl., bibliogr. 2 poz.
Słowa kluczowe
Artykuły spożywcze, Konsumpcja
Foodstuffs, Consumption
Uwagi
rez., summ.
Kraj/Region
Kraje socjalistyczne
Socialist countries
Abstrakt
W niniejszym artykule analizie poddano grupę wybranych artykułów żywnościowych, a celem badań była ocena strukturalnych przeobrażeń spożycia dóbr żywnościowych w krajach socjalistycznych w latach 1965-1985. Starano się odpowiedzieć na następujące pytania: jakie były kierunki zmian w strukturze spożycia artykułów żywnościowych, czy istnieją różnice w strukturze konsumpcji badanych dóbr między poszczególnymi krajami oraz czy na przestrzeni analizowanego okresu wystąpiły tendencje do upodabniania, czy też różnicowania się struktur spożycia dóbr żywnościowych w państwach socjalistycznych?(fragment tekstu)

The article aims at an analysis and assessment of the structural modifications of consumption of selected food products in European Communist countries between 1965-1985. The authors employing the method of a multidimensional dynamic comparative analysis try to answer what are the regularities of changes in the structures of consumption of food products in countries under analysis and whether there are differences in the structure of consumption and if they reveal a tendency to disappear, i.e. whether there is a process of differentiation of the structures of their consumption in Communist countries or an opposite one.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Grabiński T., Malina A,., Wydymus S., Zeliaś A., Elementy Statystyki międzynarodowej, praca zbiorowa pod red. A. Zeliasia, Kraków 1987.
  2. Gwiżdż H., Tendencje w spożyciu artykułów konsumpcyjnych w Czechosłowacji na tle innych krajów socjalistycznych, "Handel Wewnętrzny" 1986, nr 4-5.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu