BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Joachimiak Izabela (Wrocław University of Economics, Poland)
Tytuł
ISO 22000:2005 and ISO 9001:2008 in the Food Industry Management: Integration or Replacement? : (review paper)
ISO 22000:2005 i ISO 9001:2008 w zakresie zarządzania w przemyśle spożywczym - integracja lub wymiana? (praca przeglądowa)
Źródło
Nauki Inżynierskie i Technologie / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2012, nr 1 (4), s. 9-15, tab., bibliogr. 15 poz.
Engineering Sciences and Technologies / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Słowa kluczowe
Normy ISO, Zarządzanie, Przemysł spożywczy
ISO International Standards, Management, Food industry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Norma ISO 22000:2005 stosunkowo niedawno pojawiła się na rynkach Unii Europejskiej. Obecnie widać jej rosnącą popularność wśród firm znajdujących się w sektorze spożywczym. Ujednolica ona wymagania dotyczące produkcji żywności. Swoją strukturą i tematyką w dużej mierze przypomina standard ISO 9001:2008. W artykule podjęto więc rozważania, czy normy te są alternatywą dla siebie, czy też wzajemnie się uzupełniają. (abstrakt oryginalny)

The ISO 22000 standard is a relatively new approach to the EU markets. Nowadays popularity of that system is rising among food sector companies. It unifies the requirements concerning food production. Its subject of interest and structure are very similar to the ISO 9001 standard. This article discusses if the above standards are complementing each other or if they are simply interchangeable. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arvanitoyannis I.S., HACCP and ISO 22000, [in:] Application of Foods of Animal Origin, Wiley-Blackwell, Chichester 2009, p. 3-15.
  2. Arvanitoyannis I.S., Varzakas T.H., Application of ISO 22000 and comparisons with HACCP on industrial processing of common octopus (Octopus vulgaris) - Part I, "International Journal of Food Science and Technology" 2009, Vol. 44, p. 58-78.
  3. Carbonera N., Cappelletti B.M., Santo M.L.P.E., ISO 22000/HACCP Associated with the Presence Microorganisms in the Processing of Tilapia (Oreochromis niloticus) Fillets, "The Quality Assurance Journal" 2011, Vol. 14, p. 50-60.
  4. Frost R., Færgemand J., Jespersen D., ISO 22000 is first in family of safety management system standards, ISO Management Systems, November-December 2005, p. 16-19.
  5. Khandke S., Mayes T., HACCP implementation: A practical guide to the implementation of the HACCP plan, "Food Control" 1998, Vol. 9, Nο. 2-3, p. 103-109.
  6. Kołożyn-Krajewska D., Dolatowski Z., Norma ISO 22000:2005 a HACCP w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny" 2007, t. 9,p. 24-25.
  7. Markowski J., ISO 22000 - dlaczego warto go wdrożyć?, "Ekopartner. Jakość - Zarządzanie - Środowisko" 2007, nr 3 (4), p. 3-4.
  8. Mokrosińska K., System zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (HACCP), ""Lepiej Bliżej Więcej" 2006, nr 3, p. 4-6.
  9. Norma PN-EN ISO 22000:2006, "Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla organizacji w łańcuchu żywnościowym", PKN, Warszawa 2006.
  10. Nygren S., An Introduction to ISO 22000: Food Safety Mangement Systems, www.intertek-sc.com (11.10.2011).
  11. Surak J., Overview of ISO 22000 and international supply chain safety and quality management, Clemson University, Department of Food Science and Human Nutrition, Clemson 2006.
  12. Tarczyńska A.S., Ziajka S., Nowy standard zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000, "Przegląd Mleczarski" 2005, nr 4, p. 10-12.
  13. Turlejska H., Szołtysek K., Ładoński W., Poradnik dotyczący normy ISO 22000:2006, PKN, Warszawa 2010, p. 15.
  14. www.malongroup.pl/iso-22000-niespelnione-oczekiwania (07.10.2011).
  15. www.pmgroup.pl/pmgroup/iso-22000-system-zarządzania-bezpieczeństwem (31.08.2011).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-5985
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu