BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cichoń Zofia (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie i charakterystyka cech jakościowych "Cassimielu" - nowego produktu owocowego z dodatkiem miodu naturalnego
Assessment and Characterization of Quality Factors of "Cassimiel", a New Fruit Product with the Addition of Natural Honey
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1991, nr 344, s. 75-89, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Przetwory owocowe, Miód
Food commodities, Food research, Food quality, Processed fruits, Honey
Uwagi
summ.
Abstrakt
Produkt spożywczy pod nazwą handlową "Cassimiel" jest koncentratem miodowo-owocowym, składającym się z 80% zagęszczonego soku z czarnych porzeczek z dodatkiem cukru oraz 20% miodu pszczelego. Przedstawione w pracy badania powyższego produktu miały na celu scharakteryzowanie kształtowania się cech jakościowych nowego produktu spożywczego oraz zbadanie jego zachowania się w warunkach długotrwałego przechowywania.

Black currant concentrate containing 20 per cent of natural honey was tested. This concentrate, under the brand name of "Cassimiel", has been introduced into the market by the Fruit-and Vegetable Processing Factory in Nowy Sącz. The product was stored in the dark in the temperature of 20°C for 12 months in glass packing. Every 6 weeks sensory evaluation and physicochemical tests were carried out. The tests proved the stabilizing effect of honey on the concentrate. The sensory measure of overall quality was on a favourable level all the time till the 9th month. It was higher by 0,8 of a point than in samples free of honey. Losses of witamin C were lower by 5 per cent in Cassimiel, also DIs increased slowler in the samples containing honey. The author suggests the 9 months' keeping quality for Cassimiel. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. Bornus L.., Zalewski W., Miód pszczeli w produkcji, obrocie i spożyciu, Zakłady Wydawnicze CRS, Warszawa 1962.
  3. Chemia leków, praca zbiorowa pod red. E. Pawelczyka, PZWL, Warszawa 1986, wyd. II, s. 630.
  4. Cichoń Z., Indeks degradacji antocyjanów obiektywna metodą określania barwy przetworów z czarnych porzeczek, XV Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk nt. "Postępy w analityce żywności", Warszawa 1984, Materiały z Sesji, 277-279.
  5. Fuleki T., Francis F., Quantitative methods for anthocyanins determination of total anthocyanins and degradation index for grandberry "Journal of Food Science" 1968, nr 33, s. 78-93.
  6. International Standard ISO 6557/2-1984 (E). Fruits, vegetables and d products. Determination of ascorbic acid content. Part 2, Routine methods.
  7. Notatka: Soki i nektary owocowe w RFN, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1983, nr 10, s. 35.
  8. Rychlik M., Doleżal M., Własności inhibinowe niektórych miodów polskich, "Pszczelnicze Zeszyty Naukowe" 1961, nr 2, s. 63.
  9. Sondheimer E., Kertesz Z., Anthocyjanin. Kolorimetric determination in Strawberies and strawberry products, "Anal. Chem." 1948, nr 20, s. 235.
  10. Swain T., Hills W.E., The Phenolic constituents of prunus domestica in the quantitative analysis of phenolic constituents, "Journal of Food Science and Agriculture" 1959, nr 10, s. 63-68.
  11. ZN-83/MRG2-36. Koncentraty miodowo-owocowe.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu