BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bona Anna (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Traditional Versus Manufactured Baby Food : Research on Mothers´ Preferences
Tradycyjne a "gotowe" dania dla dzieci. Badania preferencji matek
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 151, s. 37-46, rys., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Dzieci, Żywność, Preferencje konsumenta
Children, Food, Consumer preferences
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Celem podjętych badań było zdefiniowanie preferencji matek w zakresie żywienia niemowląt i małych dzieci (żywienia komplementarnego do mleka matki i mleka zastępczego). Analiza miała charakter eksploracyjny. Została przeprowadzona na 332 kobietach - matkach - przy użyciu techniki CAWI. Wyniki badania wskazują, że matki są pozytywnie nastawione do żywności "gotowej". Z jednej strony deklarują, że kupują i karmią dzieci gotowymi daniami, a z drugiej preferują tradycyjne, domowe, samodzielnie przygotowywane posiłki dla dzieci. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Brzeziński J., Metodologia badań psychologicznych, Warszawa 2007.
  2. Gibson R., Ferguson E., Lehrfeld J., Complementary foods for infant feeding in developing countries: their nutrient adequacy and improvement, European Journal of Clinical Nutrition (1998) 52, p. 764-770.
  3. Kotowska I., Wróblewska W., Zmiany demograficzne - pomiar procesów i ocena skutków społeczno-ekonomicznych, Warszawa 2007.
  4. Mojska H., Szponar L., Żywienie dziecka a stan zdrowia człowieka dorosłego. Jakość zdrowotna żywności dla niemowląt i małych dzieci - wymagania w Polsce i Unii Europejskiej, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1996, p. 39-52 .
  5. Polski Internet 2008/2009, Raport z badań Gemius, Warszawa 2009 .
  6. Raport o Polskim Rynku Żywności dla Niemowląt i Dzieci, published by NUTRICIA Polska 2006 .
  7. Weaver L., Michaelsen K., A good start in life: Breast is best, but complementary foods should not be worse, Nutrition 2001, Vol. 17, No. 6, p. 481^483
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu