BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczepaniak Iwona (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Ocena poziomu samowystarczalności żywnościowej Polski w warunkach integracji i globalizacji gospodarczej
Assessment of the Level of Food Self-Sufficiency of Poland in the Conditions of Economic Integration and Globalization
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2012, nr 246, s. 454-464, tab., bibliogr. 13 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Polityka ekonomiczna
Słowa kluczowe
Sektor rolno-spożywczy, Handel zagraniczny, Przemysł rolno-spożywczy, Żywność, Produkty rolne, Artykuły spożywcze
Agri-food sector, Foreign trade, Agri-food industry, Food, Agricultural products, Foodstuffs
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W warunkach globalizacji gospodarczej samowystarczalność żywnościowa kraju może być rozumiana jako zdolność całej gospodarki, a więc zarówno rolnictwa, przemysłu spożywczego, handlu, jak i innych sektorów, do pokrycia krajowego popytu na żywność. Analiza samowystarczalności żywnościowej Polski na poziomie całego sektora rolno-spożywczego oraz poszczególnych jego działów świadczy o tym, że Polska jest samowystarczalna żywnościowo, a polscy producenci żywności są konkurencyjni na rynku międzynarodowym. Jesteśmy samowystarczalni przede wszystkim w działach podstawowych dla polskiego sektora rolno-spożywczego, tj. mięsnym, mleczarskim, zbożowym, cukrowniczym i cukierniczym, owocowo-warzywnym i tytoniowym. W minionej dekadzie nasza samowystarczalność w zakresie produkcji tych działów zwiększyła się, podczas gdy w pozostałych działach zmniejszyła się. (abstrakt oryginalny)

In conditions of the economic globalization the food self-sufficiency of the country can be understood as the ability of the total economy, that is both agriculture, food industry, trade, as well as other sectors for covering the domestic demand for the food. The analysis of food self-sufficiency in Poland on the level of the entire agri-food sector and its individual branches proves that Poland is food self-sufficient and Polish producers of food are competitive on the international market. We are self-sufficient first of all in basic branches for the Polish agri-food sector, i.e. meat, dairy, cereal, sugar and confectionery, fruit-vegetable and tobacco. In the past decade our self-sufficiency in the production in these sectors increased, while in the remaining ones it decreased. These changes prove growing specialization of the production of foodstuffs both in Poland and in the world. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Baza danych EUROSTAT, http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/.
  2. Ekonomia od A do Z, Wydawnictwa Akademickie i Profesorskie Sp. z o.o., Warszawa 2007.
  3. Lewandowski J., http://www.tvr24.pl/wiadomosc-Waza_sie_losy_polityki_rolnej_UE-206.html.
  4. Pelpliński B., Agrobiznes. Podstawy ekonomiki, WSiP, Warszawa 2009.
  5. Słownik ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
  6. Sobiecki R., Globalizacja ekonomiczna a zmiana uwarunkowań produkcji rolniczej, \"Realia i Co Dalej\" 2007, nr 2.
  7. Szczepaniak I. (red.), Monitoring i ocena stanu konkurencyjności polskich producentów (1), Raport z Programu Wieloletniego 2011-2014, nr 25, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2012.
  8. Szczepaniak I. (red.), Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności po akcesji do Unii Europejskiej, Raport z Programu Wieloletniego 2005-2009, nr 150, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2009.
  9. Szczepaniak I., Samowystarczalność żywnościowa Polski, \"Przemysł Spożywczy\" 2012, nr 2.
  10. Szymański W., Rola przedsiębiorstw w dostosowywaniu się gospodarki do warunków globalizacji i integracji, materiał niepublikowany, SGH, Warszawa 2009.
  11. Wiatrak A.P., Zewnętrzne uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw sektora agrobiznesu, [w:] Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności, I. Szczepaniak (red.), Raport z Programu Wieloletniego 2005-2009, nr 110, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008.
  12. Wikipedia. Wolna encyklopedia, http://pl/wikipedia.org/wiki.
  13. Wspólna Polityka Rolna jako europejska polityka żywnościowa, wersja wstępna, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Sekcja Analiz Ekonomicznych Polityki Rolnej, Warszawa, czerwiec 2011.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu