- Autor
- Szajner Piotr (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Wpływ reformy regulacji rynku cukru w UE na efektywność polskiego przemysłu cukrowniczego
Impact of the EU Sugar Market Reform on the Efficiency of Polish Sugar Industry - Źródło
- Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2012, nr 246, s. 444-453, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics - Tytuł własny numeru
- Polityka ekonomiczna
- Słowa kluczowe
- Cukier, Przemysł cukrowniczy, Efektywność
Sugar, Sugar industry, Effectiveness - Uwagi
- streszcz., summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Celem analizy była próba ocena wpływu reformy systemu regulacji rynku cukru w UE na sytuację w polskim cukrownictwie. Badania przeprowadzono na podstawie danych statystycznych dotyczących sektora cukrowniczego w zakresie wyników produkcyjno- -finansowych z uwzględnieniem ramowych uregulowań rynkowych oraz z wykorzystaniem funkcji produkcji. Reforma WPR miała zarówno korzystny, jak i negatywny wpływ na sytuację krajowego sektora. Pozytywny wpływ to postęp w modernizacji i koncentracji oraz poprawa efektywności. Negatywny wpływ to z kolei ocena regulacji rynkowych, a szczególnie małej kwoty produkcji, co spowodowało zmniejszenie potencjału sektora i pogorszenie jego międzynarodowej konkurencyjności. (abstrakt oryginalny)
The main objective of the paper is an assessment of the influence of the EU sugar market reform on the condition of Polish sugar industry. The research was based on statistical data concerning sugar sector in respect of output and financial performance. The regulations of the market and production function were also considered in the analysis. The CAP reform had both a negative and positive impact on Polish sugar sector. The positive impact was observed through the modernisation and concentration of the sector and improved efficiency while the negative outcomes concerned market regulations, in particular an insufficient production quota, which caused a reduction in the capacity of the sector and the deterioration of competitiveness on foreign markets. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Chmiel J., Analiza procesu produkcyjnego za pomocą funkcji Cobba-Douglasa, PWN, Warszawa 1983.
- Chudoba L., Wpływ systemu regulacji rynku cukru na przemysł cukrowniczy w Polsce i 15 krajach UE, Komunikaty. Raporty. Ekspertyzy, nr 500, IERiGŻ, Warszawa 2004.
- Cobb Ch.W., Douglas P.H., A theory of production, "American Economic Review (Supplement)", nr 18, 1927.
- Coelli T.J., Prasada Rao D.S., O'Donnell C.J., An Introduction to Efficiency and Productivity Analysis, Springer, New York 2005.
- Farrell M.J., The measurement of productive efficiency, "Journal of the Royal Statistical Society", Series A, 120, Londyn 1957.
- Gruszczyński M., Podgórska M., Ekonometria, SGH, Warszawa 2004.
- Samuelson P.A., Nordhaus W.D., Ekonomia, PWN, Warszawa 2004.
- Szajner P., Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży cukrowniczej w Polsce, [w:] Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-spożywczego, Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2006.
- Szczepaniak I., Ocena rozwoju konkurencyjności polskich producentów żywności po integracji z UE, praca zbiorowa, Program Wieloletni 2005-2009 nr 99, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008.
- Urban R., Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003, "Studia i Monografie", nr 121, IERiGŻ, Warszawa 2004.
- Urban R., Wpływ integracji z UE na polską gospodarkę żywnościową, Program Wieloletni 2005-2009, nr 90, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008.
- Rynek cukru. Stan i perspektywy, nr 38, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa 2011.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1899-3192
- Język
- pol