BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wilczyńska Aleksandra (Gdynia Maritime University, Poland), Przybyłowicz Piotr (Gdynia Maritime University, Poland)
Tytuł
Colour, Phenolics Content and Antioxidant Activity of Polish Honeys
Barwa, aktywność przeciwutleniająca oraz ogólna zawartość polifenoli w miodach pszczelich różnych odmian
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 158, s. 7-14, tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Miód, Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo, Produkty pszczele, Aktywność przeciwutleniająca
Honey, Food commodities, Commodity science, Bee products, Antioxidant activity
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Celem pracy było porównanie aktywności przeciwutleniającej miodów pszczelich różnych odmian z ich barwą oraz zawartością polifenoli. Badaniami objęto 32 próbki miodów różnych odmian. Ogólną liczbę polifenoli oznaczono metodą Fiolin-Ciocalteau, aktywność przeciwultleniającą oznaczono metodą z użyciem roztworu DPPH (1,1-di-phenyl-2-picrylhydrazyl). Dodatkowo określono parametry barwy L*a*b*. Stwierdzono, iż poszczególne odmiany miodów wykazywały zróżnicowaną aktywność antyoksydacyjną oraz ogólną zawartość polifenoli, przy czym miody ciemne wykazywały większą aktywność antyoksydacyjną niż miody jasne. Miody ciemne zawierały także większą ilość polifenoli. Analiza statystyczna wykazała, iż aktywność antyoksydacyjną jest proporcjonalna do ogólnej zawartości polifenoli. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aljadi, A.M., Kamaruddin, M.Y., Evaluation of the phenolic contents and antioxidants capacity of two Malaysian floral honeys, Food Chemistry, 85,2004, 513-518.
  2. Al-Mamary, M., Al-Meeri, A., Al.-Habori, M., Antioxidant activities and total phenolics of different types of honey, Nutrition Research, 22, 2002, 1041-1047.
  3. Beretta, G., Granata, P., Ferrero, M., Orioli, M., Maffei Facino, R., Stanadarization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrofluorometric/fluorometric assays and chemometrics, Analityca Chimica Acta, 533, 2005, 180-191.
  4. Bertoncclj, J., Dobersek, U., Jamnik, M., Golob, T., Evaluation of the phenolic content, antioxidant activity and colour of Slovenian honey, Food Chemistry, 105, 2007, 822-828.
  5. Blasa, M., Candiracci, M., Accorosi, A., Piacentini, M.P., Albertini, M.C., Piatti, E., Raw Millejiori honey is packed full of antioxidants, Food Chemistry, 97, 2006, 217-222.
  6. Frankel, S., Robinson, G.E., Berenbaum, M.R., Antioxidant capacity and correlated characteristic of 14 unifloral honeys, Journal of Apicultural Research, 37, 1998, 27-31.
  7. Gheldof, N., Xiao-Hong Wang, Engeseght, N.J., Identification and Quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources, J. Agric. Food Chemistry, 50 (21) 2002, 5870-5877.
  8. Gonzales-Miret, M.L., Terrab, A., Hernanz, D., Fernandez Recamales, M.A., Heredia F.J., Multivariate correlation between colour and mineral composition of honeys by their botanical origin, J. Agric. Food Chemistry, 53,2995,2574-2580.
  9. Hołderna-Kędzia, E., Kędzia, B., Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami miodu pszczelego, Acta Agrobotanica, 59, 2006, 265-269.
  10. Meda, A., Lamien, C.E., Romito, M., Millogo, J., Nacoulma, O.G., Determination of the total phenolics, flavonoid and proline contents in Burkina Fasa honeys as well as their radical scavenging activity, Food Chemistry, 91,2005, 571-577.
  11. Turkmen, N., Sari, F., Poyrazoglu, E.S., Velioglu, Y.S., Effects of prolonged heating on antioxidant activity and colour of honey, Food Chemistry, 95, 2005, 653-657.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu