BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pachołek Bogdan (Poznań University of Economics, Poland), Górecka Danuta (Poznan University of Life Sciences, Poland), Dziedzic Krzysztof (Poznan University of Life Sciences, Poland), Okonek Monika (Poznań University of Economics, Poland), Dunowski Łukasz (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Dietary Fiber in Black Corrant and Raspberry By-Products of Fruit Proccesing
Zawartość błonnika pokarmowego w odpadach przetwórstwa czarnej porzeczki i maliny
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 158, s. 24-30, tab., bibliogr. 24 poz.
Słowa kluczowe
Przetwórstwo owocowo-warzywne, Owoce, Towaroznawstwo żywności
Fruit and vegetables processing, Fruit, Food commodities
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań było określenie składu frakcji błonnika pokarmowego pestek i wytłoków z maliny i czarnej porzeczki, odpadu przetwórstwa owoców. Przeprowadzone badania wykazały, że badane preparaty charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością błonnika pokarmowego. Średnia zawartość błonnika pokarmowego (TDF) wahała się od 75, 1% (pestki z malin) do 80,4% (wytłoki z czarnej porzeczki). Wszystkie preparaty błonnikowe charakteryzowały się wysoką zawartością frakcji celulozowej - od 19, 2% do 27, 7% i ligninowej - od 24, 6% do 27,2%. Poziom frakcji nierozpuszczalnej kształtował się od 72, 9% do 76,3%. Ze względu na znaczną zawartość błonnika pokarmowego w odpadach owocowych, a szczególnie w pestkach, powinny one być przedmiotem zainteresowania technologów żywności. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Anioła, J., Górecka, D., Gawęcki, J., Skład oraz wybrane właściwości fizykochemiczne nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych, Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, supl., 1, cz. II. 1337-1341.
  2. Anioła, J., Górecka, D., Charakterystyka składu nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych, Bromat. Chem. Toksykol., 2006, Supl., 357-359.
  3. Asp, N.G., Johansson, C.G., Hallmer, H., Siljestrom, M., Rapid enzymatic assay of insoluble and soluble dietary fiber, J. Agric. Chem., 31, 1983, 476-482.
  4. Bach Knudsen, K.E., The nutritional significance of "dietary fibre " analysis, Animal Feed Science and Technology, 90, 2001, 3-20.
  5. Borycka, B., Górecka, D., Charakterystyka włókna pokarmowego porzeczkowych preparatów błonnikowych, Przem. Ferm. Owoc.-Warz., 2, 2001, 30.
  6. Borycka, B., Górecka, D., Analizy frakcji błonnika pokarmowego w odpadach pomidorowych i marchwiowych, Towaroznawcze Problemy Jakości, Polish Journal of Commodity Science, 1 (2), 2005, 1, 148-152.
  7. Figuerola, F., Hurtado, M.L., Estevaz, A.M., Chiffelle, I., Asenjo, F., Fibre concentrates from apple pomace and citrus peel as potential fibre sources for food enrichment. Food Chem., 91, 2005, 395-401.
  8. Górecka, D., Anioła, J., Kierunki wykorzystania preparatów błonnikowych w przemyśle spożywczym, Przem. Spoż., 9, 1999, 46-49.
  9. Górecka, D., Korczak, J., Balcerowski, E., Decyk, K., Sorption of bile acids and cholesterol by dietary fiber of carrots, cabbage and apples, Electr. J. Pol. Agric. Univ. Food Sci. Technol. 2002, available online http://www.ejpau.media.pl/series. volume 5/food/art.-04.html.
  10. Górecka, D., Zabiegi technologiczne jako czynniki determinujące właściwości funkcjonalne włókna pokarmowego, Roczniki Akademii Rolniczej, Rozprawy Naukowe 2004, Zeszyt 344, 1-79.
  11. Grigelmo-Miguel, N., Martin-Bclloso, O., Comparison of dietary fibre from by-products of processing fruits and greens and from cereals, Lebensm.-Wiss. Technol., 32, 1999, 503-508.
  12. Kahlon, T.S., Woodruff, C.L., In vitro binding of bile acids by ready-to-eat breakfast cereals, Cereal Foods World, 48, 2003, 2: 73-75.
  13. Kalra, S., Jood, S., Effect of dietary barley B-glucan on cholesterol and lipoprotein fractions in rats, J. Cereal Sci., 31, 2000, 141-145.
  14. Marlett, J.A., Vollendorf, N.W., Dietary fiber content and chemical composition of different forms of fruits, Food Chem., 51, 1994, 39-44.
  15. Marlett, J.A., McBurney, M.I., Slavin, J.L., Position of the American Dietetic Association: Health implications of dietary fiber, J. Am. Diet. Assoc., 102,2002, 993.
  16. McQueen, R.E., Nicholson, J.W.G., Modification of the neutral detergent fiber procedure for cereals and vegetables by using a-amylase, J. Assoc. Off. Anal. Chem., 62, 1979, 676-680.
  17. Nawirska, A., Kwaśniewska, M., Dietary jibre fractions from fruit and vegetable processing waste, Food Chem., 91, 2005, 221-225.
  18. Nawirska, A., Uklanska, C, Waste products from fruit and vegetable processing as potential sources for food enrichment in dietary jibre, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 7(2), 2008, 35-42.
  19. Newman, R.K., Newman, C.W., Graham, H., The hypocholesterolemic function of barley fi-glucans, Cereal Foods World, 34, 1989, 10: 883-886.
  20. Rodrigez, R., Jimenez, A., Fernandez-Bolanos, J., Guillen, R., Heredia, A., Dietary fibre from vegetable products as source of functional ingredients, Trends Food Sci. Technol., 17, 2006, 3-15.
  21. Schneeman, B.O., Soluble vs insoluble fiber - different physiological responses, Food Technol., 47, 1987, 2, 81-82.
  22. Thebaudin, J.Y., Lafabvre, A.C., Harrington, M., Bourgeois, CM., Dietary jibres: nutritional and technological interest. Trends in Food Sci. & Techn., 8, 2, 1997, 41-48.
  23. Van Soest, P.J., Use of detergents in the analysis fibrous feeds. I. Preparation of fiber residues of low nitrogen content, J.A.O.A.C., 46, 1963, 825-835.
  24. Van Soest, P.J., Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. IV. Determination of plant cell wall constituents, J.A.O.A.C., 50, 1967, 50-55.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu