BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kikut-Ligaj Dariusz (Poznań University of Economics, Poland), Jasiczak Jan (Poznań University of Economics, Poland), Libera Jan (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Prediction of Bitter Taste of Flavonoids Contained in Grapefruit
Przewidywanie smaku gorzkiego flawonoidów w grejpfrutach
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 158, s. 38-46, rys., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Żywność, Kosmetyki
Food commodities, Food, Cosmetics
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Prezentowana praca jest kontynuacją naszych wcześniejszych badań nad przewidywaniem smaku gorzkiego związków pochodzenia naturalnego. Molekularne interakcje pomiędzy gorzkimi flawonoidami a receptorem smaku gorzkiego badano metodą dokowania w matrycę molekularną smaku gorzkiego. Przebadane flawonoidy używane są jako naturalne leki, nutraceutyki, antyutleniacze a także jako dodatki do żywności i kosmetyków. Wyniki modelowania komputerowego pozwoliły zaobserwować, że badane związki stymulują wiele miejsc aktywnych receptora smaku gorzkiego. Różnice w pobudzaniu gorzkiego smaku zależą w głównie od liczby grup funkcjonalnych (tj. grupa hydroksylowa), jakie posiadają analizowane flawonoidy. Ponadto bardzo istotne są także różnice w budowie przestrzennej pomiędzy strukturami flawonów i flawanonów. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Kikut-Ligaj, D., Jasiczak, J., The molecular mould of bitter taste receptor in combination with the QSAR method for prediction of taste, 14th IGWT Symposium "Commodity Science in Global Quality Perspective", Beijing 25-29 VIII, China, 1, 2004, 148.
  2. Kikut-Ligaj, D., Jasiczak, J., The application of molecular mould of bitter taste receptor in combination with the QSAR method for prediction of taste. Part II, Annals of the Polish Chemical Society, 3, 2004, 675-679.
  3. Erlund, I., Review of the jlavonoids quercetin, hesperetin, and naringenin. Dietary sources, bioactivities, bioavailability and epidemiology, Nutrition Research, 24, 2004, 10, 851-874.
  4. Jaime, A. Y. et all., Methods of analysis and separation chiral jlavonoids, Journal of Chromatography B, 848, 2007, 2, 159-181.
  5. Shallenberger, R.S., Acree, T.E., Molecular theory of sweet taste. Nature, 216, 1967, 480-482.
  6. Tancredi,T., Lelj, F., Temussi, P.A., Three-dimensional mapping of the bitter taste receptor site, Chemical Senses, 4, 1979, 259-265.
  7. Kier, L.B., A molecular theory of sweet taste, J.Pharm. Sci.,61, 1972,1394-1397.
  8. Tinti, J.M., Nofre, C, In Sweet-taste Chemoreception: In quest of hyperpotent sweeteners, Elsevier, London 1993, 205-236.
  9. Lindemann, B., Receptors and transduction in taste, Nature, 413, 2001, 219-225.
  10. Wysocka, W., Jasiczak, J., The correlation between taste and structure of lupin alkaloids, in: Recent advances of research in antinutritional factors in legume seeds and oilseeds, Wageningen Academic Pub., Toledo 2004, 81-87.
  11. Kikut-Ligaj, D., Jasiczak, J., Bitter taste, its prognostication and role in nourishment, Polish Journal of Commodity Science, Radom, Instytut Technologii Eksploata-cji - PIB., 1, 2006, 15-28.
  12. Jasiczak, J., Kikut-Ligaj, D., Prediction of the bitter taste. Part III. Methodology, Current Trends in Commodity Science (IGWT), Wydaw. AE, Poznah 2007, 855-862.
  13. Skolik, A., Przybył, A., Kikut-Ligaj, D., The scaling method as a tool for visualization of the bitter taste, 15th IG WT Symposium "Global Safety of Commodity and Environment. Quality of Life", 2, 2006. Kijów: Kyiv National University of Trade Economics, 2006. pp. 871-874..
  14. [Nowotna-Kromolicka, N., Jasiczak, J., Kikut-Ligaj, D., Preliminary model of the multipoint molecular mould of bitter taste receptor, Current Trends in Commodity Science (IGWT), Wydaw. AE, Poznań 2007, 928-931.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu