BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pawlak-Lemańska Katarzyna (Poznań University of Economics, Poland), Kamińska Aleksandra (Poznań University of Economics, Poland), Tyrakowska Bożena (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Influence of Ascorbic Acid Addition on Quality of Cloudy Appleberry Juices Upon Storage
Wpływ dodatku kwasu askorbinowego na jakość metnych soków jabłkowo-jagodowych podczas przechowywania
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 158, s. 47-54, tab., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Jakość produktów żywnościowych, Towaroznawstwo żywności, Owoce
Quality of food products, Food commodities, Fruit
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Przeprowadzono badania nad wpływem dodatku kwasu askorbinowego (AA) do pulpy jabłkowej podczas produkcji soku na aktywność przeciwutleniającą TEAC (ang. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) oraz całkowitą zawartość związków polifenolowych w mętnych sokach jabłkowo-jagodowych po upływie 3- i 6-miesięcznego okresu przechowywania. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że po 3 miesiącach przechowywania aktywność przeciwutleniającą TEAC i zawartość związków polifenolowych w sokach jabłkowo-jagodowych, zarówno produkowanych tradycyjnie, jak i produkowanych z dodatkiem AA, nie obniża się znacząco. Po upływie 6-miesięcznego okresu przechowywania aktywność przeciwutleniającą TEAC mętnych soków jabłkowo-jagodowych, produkowanych bez dodatku AA obniża się znacząco (w granicach 32-90%), w porównaniu z sokami świeżymi. Obniżenie aktywności TEAC soków z dodatkiem AA jest mniejsze (9%-39%). Całkowita zawartość związków polifenolowych w sokach jagodowo-jabłkowych bez dodatku AA po 6 miesiącach przechowywania nie zmienia się znacząco lub obniża się w porównaniu z sokami świeżymi. Natomiast w sokach jabłkowo-jagodowych produkowanych z dodatkiem AA zawartość związków polifenolowych nie ulega znaczącym zmianom. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dai, Q., Borenstein, A.R., Wu, Y., Jackson, J.C., Larson, E.B., Fruit and vegetable juices and Alzheimer's disease, the Kame project; American Journal of Medicine, 379, 2006, 464-475.
  2. Kaur, C, Kapoor, H.G., Antioxidants in food and vegetables; the millennium health; International Journal of Food Science and Technology, 36,2001,703-725.
  3. Netzel, M., Strass, C, Kaul, C, Bitsch, I., Dietrich, H., Bitsch, R., In vivo antioxidant capacity of composite berry juices; Food Research International, 35, 2002,213-216.
  4. Aprikian, O., Busserolles, J., Manach, C, Mazur, A., Morand, C, Davicco, M., Besson, C, Rayssiguier, Y, Remesy, C, Demigne, C, Lyophilized apple counteracts the development of hypercholesterolemia, oxidative stress and renal dysfunction in obese Zucker rats; Journal of Nutrition, 133, 2003, 1860-1865.
  5. Ehlenfeldt, M.K., Prior, R.L., Oxygen radical absorbance (ORAC) and phenolic and anthocyanin concentrations in fruits and leaf tissues of highbush blueberry; Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 2001, 2222-2227.
  6. Kahkonen, M.P., Hopia, A.I., Heinonen, M., Berry phenolics and their antioxidant activity; Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 2001, 4076-1082.
  7. Sellappan, S., Akoh, C.C., Krewer, G., Phenolic compounds and antioxidant capacity of Georgia-grown bluberries and blackberries; Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 2002, 2431-2438.
  8. Dietrich, H., Rechner, A., Patz, C-D., Bitsch, R., Bohm, V., Bitsch, I., Einjluss der verarbeitiung auf die phenolischen Antioxidanzien von Apjelsaften; Deutche Lebensmittel-Rundschau, 99, 2003, 1-11.
  9. Singleton, V.L., Rossi, J. A., Colorimetry of total phenolics with phosphotic acid reagents; American Journal of Enology and Viticulture, 16, 1965, 144-147.
  10. Gliszczyiiska-Swiglo, A., Tyrakowska, B., Quality of commercial apple juices evaluated on the basis of the polyphenol content and the TEAC antioxidant activity; Journal of Food Science, 68, 2003,1844-1849.
  11. Tyrakowska, B., Soffers, A.E.M., Szymusiak, H., Boeren, S., Boersma, M.G., Lemahsk,a K., Rietjens, I.M.C.M., Vervoort, J., The TEAC antixidont activity of 4-hydroxybenzoates, Free Radical in Biology & Medicine, 27, 1999, 1427-1437.
  12. Oszmianski, J., Wolniak, M., Wojdyło, A., Wawer, I., Comparative study of poly-phenolic content and antiradical activity of Cloud and clear apple juices, Journal of the Science of Food and Agriculture, 87, 2007, 573-579., 2007.
  13. Oszmianski, J., Wolniak, M., Wojdyło, A., Wawer, I., Influence of apple puree preparation and storage on polyphenol contents and antioxidant activity, Food Chemistry, 107, 2008, 1473-1484.
  14. Will, F., Roth, M., Oik, M., Ludwig, M., Dietrich, H., Processing and analytical characterization of pulp-enriched cloudy apple juices, LWT - Food Science and Technology, 41, 2008, 2057 - 2063.
  15. Miller, N.J., Rice-Evans, C, The relative contribution of ascorbic acid and phenolic antioxidants to the total antioxidant activity of orange and apple fruit juices and black currant drink, Food Chemistry, 60, 1997, 331-337.
  16. Proteggente, A.R., Pannala, A.S., Paganga, G., van Buren, L., Wegner, E., Wiseman, S., van de Put, F., Dacombe, C', Rice-Evans, C, The antioxidant activity of regularly consumed fruit and vegetables reflects their phenolic and vitamin C composition, Free Radical in Biology and Medicine, 36, 2002, 217-233.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu