BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Muzolf-Panek Małgorzata (Poznań University of Economics, Poland), Tyrakowska Bożena (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Influence of Green Tea Catechins Biotransformation on Thier Antioxidant Activity
Wpływ biotransformacji na aktywność przeciwutleniającą katechin występujących w herbacie zielonej
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2010, nr 158, s. 61-71, tab., bibliogr. 24 poz.
Słowa kluczowe
Herbata, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Aktywność przeciwutleniająca
Tea, Commodity science, Food commodities, Antioxidant activity
Uwagi
streszcz.
Abstrakt
Prozdrowotne właściwości herbaty zielonej przypisuje się często wysokiej aktywności przeciwutleniającej zawartych w niej katechin. Jednakże, po konsumpcji herbaty zielonej, katechiny ulęgają przemianom metabolicznym, w których wyniku powstają metylowe, glukuronowe i/lub sulfonowe pochodne tych związków. Aktywność przeciwutleniająca metabolitów katechin różni się od aktywności przeciwutleniającej związków macierzystych. W artykule przedstawiono stan najnowszej wiedzy na temat biotransformacji katechin występujących w herbacie zielonej oraz aktywności przeciwutleniającej metabolitów katechin. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arts, I., van de Putte, B., Hollman, P., American Chemical Society, Catechin contents of foods commonly consumed in The Netherlands. 1. Fruits, vegetables, staple foods, and processedfoods, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48, 2000a, 1746-1751.
  2. Arts, I., van de Putte, B., Hollman, P., American Chemical Society, Catechin contents of foods commonly consumed in The Netherlands. 2. Tea, wine, fruit juices, and chocolate milk, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48, 2000b, 1752-1757.
  3. Barbosa, D., Springer, Green tea polyphenolic compounds and human health, Journal fur. Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, 2, 2007, 407-413.
  4. Cabrera, C, Artach, R., Jimenez, R., American College of Nutrition, Beneficial effects of green tea - a review, Journal of the American College of Nutrition, 25, 2006, 79-99.
  5. Chen, L., Lee, M.-J., Yang, C, American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, Absorption, distribution, and elimination of tea polyphenols in rats, Drug Metabolism and Disposition, 25, 1997, 1045-1050.
  6. Chun, O., Chung, S., Song, W., American Society for Nutritional Sciences, Estimated dietary flavonoid intake and major food sources of U.S. adults, The Journal of Nutrition, 137, 2007, 1244-1252.
  7. Deng, D., Zhang, J., Cooney, J., Skinner, M., Adaim, A., Jenson, D., Stevenson, D., Elsevier, Methylated polyphenols are poor "chemical" antioxidants but can still effectively protect cells from hydrogen peroxide-induced cytotoxicity, FEBS Letters, 580, 2006, 5247-5250.
  8. Donovan, J., Crespy, V., Manach, C, Morand, C, Besson, C, Scalbert, A., Remesy, C, American Society for Nutritional Sciences, Catechin is metabolized by both small intestine and liver of rats, The Journal of Nutrition, 131, 2001, 1753-1757.
  9. Duenas, M, Gonzalez-Manzano, S., Gonzales-Paramas, A., Santos-Buelga, C, Elsevier, Antioxidant evaluation of O-methylated metabolites of catechin, epicate-chin and quercetin, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, in press.
  10. Feng, W., Bentham Science, Metabolism of green tea catechins, an overview, Current Drug Metabolism, 7, 2006, 755-809.
  11. Henning, S., Nitu, Y., Lee, N., Thames, G., Minutti, R., Wang, H., Go, V., Heber, D. , American Society for Clinical Nutrition, Bioavailability and antioxidant activity of tea flavanols after consumption of green tea, black tea, or a green tea extract supplement, American Journal of Clinical Nutrition, 80, 2004, 1558-1564.
  12. Lambert, J., Sang, S., Yang, C, American Chemical Society, Biotransformation of green tea polyphenols and the biological activities of those metabolites, Molecular Pharmaceutics, 4, 2007, 819-825.
  13. Lee, M.-J., Maliakal, P., Chen, L., Meng, X., Bondoc, F, Prabhu, S., Lambert, G., Mohr, S., Yang, C, Pharmacokinetics of tea catechins after ingestion of green tea and (-)-epigallocatechin-3-gallate by humans, formation of different metabolites and individual variability, Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 11, 2002, 1025-1032.
  14. Lu, H., Meng, X., Li, C, Sang, S., Patten, C, Sheng, S., Hong, J., Bai, N., Winnik, B., Ho, C.-T, Yang, C, American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, Glucuronides of tea catechins, Enzymology of biosynthesis and biological activities, Drug Metabolism and Disposition, 31, 2003a, 452-461.
  15. Lu, H., Meng, X., Yang, C, American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, Enzymology of methylation of tea catechins and inhibition of catechol-O-methyltransferase by (-)-epigallocatechin gallate, Drug Metabolism and Disposition, 31, 2003b, 572-579.
  16. Meng, X., Lee, M.-J., Li, C, Sheng, S., Zhu, N., Sang, S., Ho, C.-T, Yang, C American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, Formation and identification of 4 '-0-methyl-(-)-epigallocatechin in humans, Drug Metabolism and Disposition, 29, 2001, 789-793.
  17. Meng, X., Sang, S., Zhu, N., Lu, H., Sheng, S., Lee, M.-J., Ho, C.-T, Yang, C, American Chemical Society, Identification and characterization of methylated and ring-fission metabolites of tea catechins formed in humans, mice, and rats, Chemical Research in Toxicology, 15, 2002, 1042-1050.
  18. Okushio, K., Suzuki, M., Matsumoto, N., Nanjo, F, Hara, Y, Identification of (-)-epicatechin metabolites and their metabolic fate in the rat, Drug Metabolism and Disposition, 27, 1999a, 309-316.
  19. Okushio, K., Suzuki, M., Matsumoto, N., Nanjo, F, Hara, Y, Methylation of tea catechins by rat liver homogenates, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 63, 1999b, 430-432.
  20. Pollard, S., Kuhnle, G., Vauzour, D., Vafeiadou, K., Tzounis, X., Whiteman, M., Rice-Evans, C, Spencer, J., Science Direct, The reaction offlavonoid metabolites with peroxynitrate, Biochemical and Biophysical Communications, 350, 2006, 960-968.
  21. Spencer, J., American Society for Nutritional Sciences, Metabolism of tea flavono-ids in the gastrointestinal tract, The Journal of Nutrition, 133, 2003, 3255S-3261S.
  22. Terao, J., Dietary flavonoids as antioxidants in vivo, Conjugated metabolites of (-)-epicatechin and quercetin participate in antioxidant defense in blood plasma, The Journal of Medical Investigation, 46, 1999, 159-168.
  23. Vaidyanathan, J., Walle, T., American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, Glucuronidation and sulfation of tea flavonoid (-)-epicatechin by the human and rat enzymes, Drug Metabolism and Disposition, 30, 2002, 897-903.
  24. Walle, T., Elsevier, Absorption and metabolism of flavonoids, Free Radical Biology and Medicine, 36, 2004, 829-837.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1689-7374
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu