BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kluj Karolina (Poznań University of Economics, Poland), Zieliński Ryszard (Poznań University of Economics, Poland)
Tytuł
Antiradical Activity of Infusions Prepared from the Mixtures of Dog Rose Hips and Other Components
Aktywność przeciwrodnikowa naparów przygotowanych z mieszanek zawierających owoce dzikiej róży i inne składniki
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2012, nr 4, s. 55-63, rys., bibliogr. 8 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Jakość produktów żywnościowych, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Badanie żywności, Herbata
Quality of food products, Commodity science, Food commodities, Food research, Tea
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W niniejszej pracy omówiono wyniki badań doświadczalnych dotyczących określenia aktywności przeciwrodnikowej handlowych mieszanek owoców dzikiej róży (Rosa canina L.) z innymi owocami. Badania aktywności przeciwrodnikowej przeprowadzono spektro fotometrycznie z zastosowaniem kinetycznej metody z udziałem rodnika DPPH. Określono wpływ czasu trwania procesu przygotowanywania naparu na aktywność otrzymywanych naparów. Wykazano, że aktywność przeciwrodnikowa otrzymanych naparów jest rosnącą funkcją czasu naparzania. Stwierdzono wyraźny wpływ składu surowcowego mieszanek z dziką różą (Rosa canina L.) na ich właściwości przeciwrodnikowe. Stwierdzono, że najlepszymi właściwościami przeciwrodnikowymi charakteryzuje się mieszanka owoców dzikiej róży zawierająca dodatek truskawki. (abstrakt oryginalny)

In this work we describe results of our experimental study on antiradical acivity of infusions prepared based on the commercially available mixtures of dog rose hips (Rosa canina L.) with several fruits. Antioxidant properties were determined spectrophotometrically by means of the kinetic measurements of DPPH free radical quenching process. We have determined the effect of infusion preparation time on the antiradical actiwity of the obtained infusions. It was shown that the antiradical activity of the infusions is an increasing function of the infusion time for each sample. It was observed that the composition of dog rose hips (Rosa canina L.) mixtures with other plants used in this work strongly affect the observed antiradical properties of the obtained infusions. We have found that the highest antiradical properties were observed for the infusions prepared from the mixtures of dog rose hips with strawberries. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Aruoma O.I. (2001,) In vitro and in vivo methods for the assessment of antioxidant activity. In : Biologically-active phytochemicals in food. Analysis, metabilism, bioavailability and function. W. Pfanhauser, G.R. Fenwick, S. Khokhar (eds). Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 285-295.
  2. Morel I., Cillard P., Cillard J. (1998), Flavonoid-metal interactions in biological system. In: Flavonoids in health and desease. Rice-Evans C.A., Packer L. (eds.). Marcel Dekker, Inc. New York, Basel, pp. 163-177.
  3. Mira L., Fernandez M.T., Santos M., Rocha R., Florencio M.H., Jennings K.R. (2002), Interactions of flavonoids with iron and copper ions: a mechanism for their antioxidant activity. Free Radical Research, 36, 1199-1208.
  4. Hertog M.G., Hollman P.C., Katan M.B., Kromhout D. (1993) Intake of potentially anticarcinogenic flavonoids and their determinants in adults in the Netherlands. Nutr. Cancer, 20, 21-29.
  5. Haenen G.R., Bast A. (1999), Nitric oxide radical scavenging of flavonoids. Methods in Enzymology, 301, 490-503.
  6. Malinowska P., Zieliński R., Szymusiak H. (2010), Antioxidant activity of cosmetic plant extracts as a marker of their quality. Polish J. Commodity Sci., 2 (23), 76-84.
  7. Kończal M., Zieliński R. (2008), Study on antioxidant activity of phenolic acids present in coffee. Polish J. Commodity Sci., 2 (15), 72-79.
  8. De Levie R. (2008), Advanced Excel for Scientific Data Analysis. Oxford University Press.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu