BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zięba Małgorzata (Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu), Choroś Marta (Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu)
Tytuł
Wykorzystanie etoksylatu oleju ze słodkich migdałów jako składnika mleczek do demakijażu
Application of Ethoxylated Sweet Almond Oil as the Component of Make-Up Remover Lotions
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2012, nr 4, s. 83-93, rys., tab, bibliogr. 11 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Kosmetyki, Badania towaroznawcze, Oleje roślinne, Surowce
Commodity science, Cosmetics, Commodity research, Vegetable oils, Raw materials
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W niniejszej pracy podjęto próbę wprowadzenia oksyetylatu oleju ze słodkich migdałów jako innowacyjnego komponentu mleczek do demakijażu. Skład emulsji zaprojektowano w oparciu o dane literaturowe i doświadczenie własne. Dyskutowano wpływ stężenia etoksylatu na wybrane właściwości fizykochemiczne i użytkowe mleczek do demakijażu. Z prze prowadzonych badań wynika, że stężenie zaproponowanego dodatku wpływa na jakość otrzymanych emulsji. Najkorzystniejsze właściwości uzyskano w przypadku emulsji z udziałem oksyetylenowanego oleju ze słodkich migdałów w stężeniu powyżej 1%. (abstrakt oryginalny)

In this paper effort to introduce an oxyethylated sweet almond oil as innovative component to make-up remover lotions was taken. The composition of emulsions was based on literature data and own experience. The influence of the concentration of oxyethylated sweet almond oil on selected physicochemical and usable properties of make-up remover lotions was discussed. The experiment shows that the concentration of oxyethylates affects the quality of the products obtained. The best properties were obtained for make-up remover lotions with a concentration of the addition above 1% in the formulation. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dylewska-Grzelakowska J. (2010), Kosmetyka stosowana. Wydawnictwo WSiP, Warszawa.
  2. Marzec A. (2005), Chemia kosmetyków. Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
  3. Marcinkiewicz-Salmonowiczowa J. (1995), Zarys chemii i technologii kosmetyków. Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, Gdańsk.
  4. Fink E. (2007), Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych. Medpharm Polska, Warszawa.
  5. Marzec A. (2010), Chemia nowoczesnych kosmetyków. Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
  6. Peters I.B (2002), Kosmetyka. Olsztyńskie Zakłady Graficzne S.A., Warszawa.
  7. Konopacka-Brud I., Brud W.S. (2002) Aktywne substancje roślinne w kosmetyce pielęgnacyjnej-nowe trendy. Wiadomości PTK, 5 (2), 2-10.
  8. Morrison R.T., Boyd R.N (1994), Chemia organiczna. Tom 1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  9. Sikorski Z.E. (2007), Chemia żywności. Sacharydy, lipidy i białka. Tom 2. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  10. Sułek M.W., Pytlas K. (2012), Ocena trwałości surowców kosmetycznych pochodzenia roślinnego. Towaroznawcze Problemy Jakości, 31 (2), 103-112.
  11. Materiały informacyjne firmy Croda, Personal Care, Crovol.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu