BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cieślewicz Wiesława (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
Tytuł
Wpływ systemów zarządzania jakością na konkurencyjność przedsiębiorstw
The Impact of Quality Management System for the Competitiveness of Companies
Źródło
Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Oeconomica, 2011, nr 65, s. 33-41, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Konkurencyjność przedsiębiorstwa, Przewaga konkurencyjna, System zarządzania jakością, Przetrwanie przedsiębiorstwa
Enterprise competitiveness, Competitive advantage, Quality management systems, Enterprise survival
Uwagi
summ.
Abstrakt
Po przystąpieniu do Unii Europejskiej Polska stała się częścią jednolitego rynku, będącego miejscem silnej konkurencji w wyścigu o pozyskanie klienta, który oczekuje wyrobów i usług na wysokim i stabilnym poziomie jakości. Wysoka jakość produktów oraz prawidłowa organizacja procesów zapewniają przedsiębiorstwu długotrwałą przewagę konkurencyjną. Przetrwanie przedsiębiorstwa, wytwarzanie wyrobów satysfakcjonujących konsumentów i zajęcie dogodnego miejsca na rynku wymagają jednak jednoczesnego podejmowania różnych działań. Należy do nich z pewnością zarządzanie jakością. (...) Celem artykułu jest określenie przesłanek wdrożenia i certyfikacji systemów zarządzania jakością w polskich przedsiębiorstwach, także ograniczeń będących efektem normalizacji procesów oraz uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy jakość sygnowana certyfikatami wpływa na podniesienie konkurencyjności firm. (fragment tekstu)

Recently the building of sustainable competitive advantage by companies becomes insignificant. Quality is one of the important sources of building that competitive both domestically and abroad, since it is the primary determinant of customer satisfaction. Firms that meet these task are increasingly implementing and certifying quality management systems. The study shows that the application of quality management systems based on standard ISO 9000, ISO 22000 and HACCP brings companies many economic and non-economic advantages, contributing significantly to increased their competitiveness. The quality management system should lead to maximum profit andto reduce coasts causes through increase of the customers satisfaction, waste and mistakes reduces. Its only way to make up outlay of finance. If QMS is not efficient it is the source of coasts. Data of the application of quality systems are differentiated. The most important internal factor is improvement of the firm functioning (38% of being examined firms) and among external factors are customers requisites and international activities (20% firms). Not much enterprises have implemented of QMS for improving quality commodities. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brilman J. 2002. Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania. Warszawa, PWE, 229-230.
  2. Faulkner D., Bowman C. 1996. Strategie konkurencji. Warszawa, Gebethner i S-ka, 35-44.
  3. Gorynia M. 2002. Schemat analityczny do badań luki przystosowawczej - aspekt konceptualny i metodyczny, w: Luka konkurencyjna na poziomie przedsiębiorstwa a przystąpienie Polski do Unii Europejskiej. Red. M. Gorynia. Poznań, Wyd. AE w Poznaniu, 48, 69.
  4. Kaczyńska D. 2004. Dobrze przeprowadzone badanie gwarantuje działanie SZJ. Puls Biznesu 19.10.2004, 3.
  5. Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro. 2008. Red. N. Daszkiewicz. Warszawa, Wyd. Nauk. PWN, 15-17.
  6. Sikora T., Kafel P. 2005. Systemy zarządzania jakością w polskich przedsiębiorstwach. Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstw 3, 50.
  7. Sixth Periodic Report on the Social and Economic Situation and Development of the Regions of the European Union. 1999. Brussels-Luxemburg, European Commission.
  8. Skawińska E., Zalewski R. 2009. Klastry biznesowe w rozwoju konkurencyjności i innowacyjności regionów. Warszawa, PWE, 109.
  9. Szwacka-Mokrzycka J. 2007. Competitive Forces and its Implikations for Strategy Shaping of Food Industry in Poland. Proceedings of the 8th International Conference of the Faculty of Management. Slovenia, University of Primorska, 437-444.
  10. Świtalski W. 2005. Innowacje i konkurencyjność. Warszawa, Wyd. UW, 194-203.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2081-0644
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu