BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bańkowska-Pennar Halina (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badania jakości sensorycznej naturalnych miodów pszczelich
The Examinations of Sensorial Quality of Natural Honey
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1986, nr 224, s. 31-43, rys., tab., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Miód, Badanie jakości miodów pszczelich, Badania miodu, Badania sensoryczne
Commodity science, Food commodities, Honey, Quality control of honey, Honey research, Sensory research
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest ustalenie jakości sensorycznej miodów bezpośrednio po zbiorze oraz stwierdzenie, w oparciu o szczegółową analizę matematyczną, jak czas i warunki przechowywania wpływają na tę jakość.

The initial sensorial quality of multitlorous nectarous honey and dew-honey, and changes of their quality during 12-mounths storage in different conditions (277-278 K, 293-295 K with and with-out light) were described. In the estimation of quality the method of sensorial analysis - grading method was used. The results of investigation were verified by regression analysis in order to determine the influence of time and storage conditions on sensorial quality of tested honey. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. Bornus L., Zalewski W., Miód pszczeli w produkcji, obrocie i spożyciu, Wyd. CRS, Warszawa 1962.
  3. Crane E., Honey: a comprehensive survey, Heineman, London 1979.
  4. Czerwiński C., Iwasiewicz A., Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym.
  5. Fell R.D., Amer. Bee J., 1978, 12, s. 782-783 i 789.
  6. Goździk-Cholewicka K., Metody oceny jakości wyrobów przemysłowych, PTE, Warszawa 1974.
  7. Kolinbadze G.A., Czogowadze S.K., Dembickij A.D., Sbornik Naucz. Issledowat. Rabot po Pczełowodostwu, Rybnoje, USSR, 1975, s. 133-138.
  8. Schade J.E., Marsh G.L., Eckert J.E., Food Res, 1958, 23, 5, s. 446-463.
  9. Volk W., Statystyka stosowana dla inżynierów, WNT, Warszawa 1973.
  10. White J.W.Jr., Bee World, 1957, 3, 38, s. 57-66.
  11. Wojatacki M., Produkty pszczele i przetwory miodowe. Wyd. II, PWRiL, Warszawa 1978.
  12. Wooton M., Edwards R.A., Faraji-Haromi R., Johanson A.T., J. Apic. Res., 1976, 15, 1, s. 23-28.
  13. Zander E., Maurizio A., Der Honig, Suttgart 1975.
  14. PN-75/A-77626 - Miód pszczeli.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu