BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ślawska Ewa (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Ekonomiki Obrotu), Gołębiowski Tadeusz (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Ekonomiki Obrotu)
Tytuł
Miody naturalne wzbogacane propolisem. Cz. 2, Określenie trwałości w zależności od czasu i warunków przechowywania
Natural Honey Enriched by Propolis. Part 2, Determination of Durability as a Function of Time and Condition of Storage
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1986, nr 224, s. 53-61, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Miód, Produkty pszczele
Commodity science, Food commodities, Honey, Bee products
Uwagi
summ.
Abstrakt
Biorąc pod uwagę z jednej strony potrzebę opracowania produktu pszczelego o właściwościach profilaktyczno-regeneracyjnych, z drugiej zaś możliwości wprowadzenia do miodów propolisu - o poznanych już właściwościach - podjęto badania nad wzajemnymi relacjami obu tych substancji i wynikającymi stąd kolejnymi zagadnieniami badawczymi. Problemem, który należało rozważyć, aby w sposób możliwie wyczerpujący ująć zagadnienie jakości tego typu preparatów, było określenie ich trwałości. Zarówno miód naturalny, jak i propolis należą bowiem do produktów biologicznie złożonych, dlatego też ich składniki mogą ulegać pewnym przemianom w czasie przechowywania.

Multiflorous honey enriched by 2% propolis extract was kept in different conditions during 12 mounths and sensorial, physico-chemical and microbiological discriminants were estimated. Changes of quality in dependence on time and condition of storage and optimal level of these were presented. Simultaneously a good influence of cristalization for high level of quality was observed.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Czermiński J. i wsp., Metody statyst. w dośw. chem., PWN, Warszawy 1974.
  2. Janeŝ K., Pharm. 1974, 29/8/:544-545.
  3. Kühnau J., J. Rev. of Nutr. and Diet. 1976, 24:117-191.
  4. Lackett J., Wilson W., Amer. Bee J., 1971, 8:300-301.
  5. Lavie P., Traité de biologie de l'abeille, t.III, Paris 1968.
  6. Maurizio A., Bee World 1962, 43/3/:66-81.
  7. Scheller S. i wsp., Nowości Weter. 1978, 8/1/:73-79.
  8. Ślawska E., Gołębiowski T., Miody naturalnie wzbogacane propolisem, cz. I. - artykuł złożony do druku.
  9. Wachonina T.W., Duszkowa E.S., Trudy Naucz. - Issled. Instit. Pczeł. 1974, 9:257-266.
  10. White J.W., Jr, J. of Food Science 1961, 26:63-71.
  11. Wojtacki M.: Produkty pszczele i przetwory miodowe, PWRiL, warszawa 1982.
  12. Wootton M., i wsp., J. of Apic. Res. 1976, 15/1/:23-28.
  13. Wootton M. i wsp., J. of Apic. Res. 1976, 15/1/:29-34.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu