BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Miłkowska Alicja (Akademia Ekonomiczna w Krakowie / Wydział Ekonomiki Obrotu)
Tytuł
Mikroflora napojów chłodzących typu "Citroneta"
Microflora of Citroneta Type Cool Drinks
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1986, nr 224, s. 75-85, fot., tab., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Mikrobiologia, Napoje bezalkoholowe, Badania towaroznawcze, Jakość mikrobiologiczna
Commodity science, Food commodities, Microbiology, Soft drinks, Commodity research, Microbiological quality
Uwagi
summ.
Abstrakt
Niedostateczne zaopatrzenie rynku w napoje chłodzące w okresach letnich, zmusza do przebadania możliwości uzyskania napoju popularnego o dobrej jakości.Celem pracy jest przedstawienie składu jakościowego mikroflory występującej w napoju chłodzącym typu "Citroneta". W wyniku przedstawionych badań stwierdzono, że badany napój jest w dużym procencie zanieczyszczony mikrobiologicznie. Autor sugeruje jako najskuteczniejszą drogę wyeliminowania zakażeń mikrobiologicznych w napojach chłodząco-orzeźwiających, stałą kontrolę sanitarną wody i całego procesu produkcyjnego.

The purpose of the work was to estimate the microbiological quality of popular cool drink of Citroneta type. In these drinks were found microbes, yeasts and moulds. Because of amount of microbes and funguses 68% of testing trals are unfit for use. The author suggest the microbiological control of contamination of cool drinks during the wole stage of production and the microbiological control of wrapping ought to be done. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Biernacki P., Zakażenia bakteriologiczne w rozlewni napojów gazowanych, jego przyczyny i sposoby usuwania, "Przemysł Fermentacyjny" 1967; 12.
  2. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności, PZWL, Warszawa 1983.
  3. Deka L., Wymagania higieniczno-sanitarne w wytwórniach napojów gazowanych, "Przemysł Fermentacyjny" 1970; 12.
  4. Laboratory Methods in Food and Dairy Microbiology, Academic Press, London 1976.
  5. Raper K.B., Fennel D.T., The Genus Aspergillus. The Williams and Wilkins Company, Baltimore 1965.
  6. Raper K.B., Thom Ch., Fennell D.J., A manula of the Penicillia, Hofner Publishing Company, New York and London 1968.
  7. Rosa J., Szkutnik K., Możliwość wykorzystania surowców krajowych w produkcji napojów bezalkoholowych, "Przemysł Spożywczy" 1981; 35; 3.
  8. Sand E.F., Brauwelt A., Mikroflora napojów orzeźwiających, "Przemysł Spożywczy" 1972; 22; 3.
  9. Schumann U., Werner J., Byssochlamys fulva i B. nivea, niebezpieczne dla produkcji sokowniczej, "Przemysł Spożywczy" 1974; 28, 4.
  10. Wierus-Kowalski J., Mikroflora w bezalkoholowych napojach chłodzących, "Przemysł Fermentacyjny" 1965; 10.
  11. Wierus-Kowalski J., Wytwórnia napojów i jej bakteryjna flora zakażająca, "przemysł Fermentacyjny" 1967;9.
  12. Wnekowa Z., Wyniki krajowych prac badawczych z zakresu produkcji bezalkoholowych napojów chłodzących, Cz. I, "Przemysł Fermentacyjny i Rolny" 1978; 22; 3.
  13. Wnękowa Z., Wyniki krajowych prac badawczych z zakresu produkcji bezalkoholowych napojów chłodzących, Cz. II, "Przemysł Fermentacyjny i Rolny" 1978; 22; 4.
  14. Wojtkowski R., Ocena stanu techniczno-sanitarnego Wytwórni Wód gazowanych i rozlewni Piwa, "Przemysł Fermentacyjny" 1969; 9.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu